mosjoen.com 25 år

Konkuransen fra MON

Men vi møtte en stor hump ved lanseringen i 1999, dette var ikke populært hos MON. Bare en dag etter lansering ble vi kalt inn til et møte hos MON der daværende direktør Roy Skogsholm var pottesur for at vi hadde lansert nettstedet, dette var noe MON skulle gjøre. Så de prøvde å kjøpe domenet mosjoen.com av oss, noe de fikk tvert nei til, man behandler ikke nyetablerere slik. Et halvt år tidligere hadde vi søkt MON om litt støtte til oppstarten, men hadde fått nei. Muligens hadde de fått ideen om å lage en slik portal selv når de så vår søknad…

Men mosjoen.com ble en innertier – også nasjonalt for en kort tid. Etter tre måneder ble vi kalt nedover til Oslo til utdelingen av Gulltaggen, en nasjonal internettpris. Det var over tusen gjester på det store arrangementet, og mosjoen.com vant prisen for beste samfunnsinformasjon på nett, vi slo bl.a. ut NRK som var i startfasen på sin nettsatsing.

Men ca et halvt år etter at mosjoen.com kom på nett, så lanserte MON portalen mosjoenby.com. Den ble drevet i 4-5 år før den til slutt ble lagt ned pga liten trafikk, konkurransen fra uavhengige mosjoen.com var for stor. Men da hadde masse offentlige midler allerede vært brukt på MONs nettsatsing.

Stor utviklingen av mosjoen.com

Vi har hele tiden holdt følge i den teknologiske utviklingen. Det skyldes at vi hadde skikkelig faglig ballast og mye erfaring fra ulike tunge teknologiske miljøer før vi startet opp, samt en stor dose nysgjerrighet. F.eks utviklet vi på egen hånd en ny industriell datamaskin med støtte fra Forskningsrådet, denne produserte vi og solgte bl.a. til Forsvarets Forskningsinstitutt. Meget verdifull kompetanse å ta med videre når vi satset på ny internett-teknologi her i Mosjøen.

I starten hadde ikke mosjoen.com noen nyhetstjeneste, kun en samling med mange nytte-linker, gruppert etter tema. Men etterhvert utviklet vi programmoduler som kunne hente nyheter fra aktuelle nettsteder. Dermed kunne vi automatisere drifta av mosjoen.com og ta fri med relativt god samvittighet. Men da fikk vi faktisk kommentar fra en nabo som syntes det var synd vi måtte sitte oppe hele døgnet og legge ut nyheter…
Og da mobilrevolusjonen kom var vi nødt å gjøre en større redesign slik at sidene ble automatisk tilpasset til ulike skjermtyper.

Nå er mosjoen.com bortimot helautomatisert. Så mye at andre ville kalt det kunstig intelligens. Men dette skyldes vår egen ekspertise rundt automatisering, samt praktisk erfaring fra prosjekter bl.a hos Alcoa.

Og det er stadig nye tekniske utfordringer, f.eks utvikler vi nå nye moduler programmert i Python for å lese noen nettsteder som legger ut nyheter i helt nye webstandarder. Fra før har vi programmert det i Perl og PHP. Og i bunnen av portalene kjører alt i et WordPress-system, det gjør at vi drar nytte av internasjonal standardisering og sikkerhet.

Vår server med mosjoen.com og våre andre nettsteder har alltid ligget utenlands. Først i USA, deretter i Tyskland, men alt fjernstyrt herfra. Kompetanse, stabilitet og pris og er årsaken. Utviklingen av våre portaler har vi gjort selv, uten noen støtte. Dette er ikke hyllevare, vi måtte finne opp kruttet selv.

Filosofien bak mosjoen.com er viktig, men enkel: Oversiktlig, oppdatert og uavhengig. mosjoen.com har et fem-sifret antall sideoppslag pr døgn etter alle disse år. Og vi er på topp hos Google ved søk etter Mosjøen, så noe riktig har vi gjort.

Anbefaling: Ikke start høyteknologi i Mosjøen

Vår erfaring med kommunale MON er ikke god. Det siste året har de brukt en million av våre skattepenger på å fått utviklet en ny nettportal for Mosjøen i direkte konkurranse med oss på et par områder, utviklet i Bodø/Mo. Men det nytter ikke å ta noe opp noe med dem, de vet best. Vi fikk heller ikke komme med tilbud på utvikling av deres nye nettportal, selv om loven pålegger det. At vi har tung kompetanse rundt dette betydde ingenting for dem. Vi har heller aldri fått napp på noen søknader til MON gjennom 25 år, men de begynte jo å kjempe mot oss fra dag en da vi startet opp, så da burde vi skjønt at toget var gått.

For å si det rett ut, MON er rammet av Dunning-Kruger-effekten: Jo mindre man vet, desto høyere selvsikkerhet. Men i dagens samfunn med yngre krefter som stadig får høyere og mer målrettet utdanning, så nytter det ikke at næringsutviklingen lokalt nå ledes av en direktør og en styreleder uten reell utdanning, og uten kompetanse fra næringslivet. Med et styre som i hovedsak består av kommunepolitikere uten noe næringserfaring. Og med åtte ansatte som får til færre nyetableringer pr innbygger enn hva både Alstahaug og Brønnøy får til med en ansatt hver.

Så de som tenker på å etablere noe eget her, da er vårt råd enkelt:

Finn deg en annen kommune som ser deg, og som kan gi deg råd og støtte.
Og som kan åpne dører istedenfor å lukke dem.

Våre prosjekter videre

I vårt jubileumsår driver vi nå med videreutvikling av disse byportalene:

I tillegg holder vi på å utvikle noen nye nettsteder:

  • webkam.no – webkamera portal, også integrert i våre byportaler
  • dokflix.no – dokumentasjon portal med fagbøker, nettkurs, manualer, o.l.
  • podflix.no – podcast portal med ulike tema og tjenester
  • teknopuls.no – fagportal for teknologi og kunstig intelligens,
    samt en egen facebook-gruppe med siste nytt og faglige tips
  • pluss noen andre hemmelige prosjekter

Dessuten er vi sterkt involvert i det ekstremt kreative lokale miljøet rundt håpløse oppfinnelser. Utrolig artig og trivelig galskap. Bivirkningen er at det dukker opp noen svært gode idéer og oppfinnelser innimellom. Her en typisk håpløs idé som nylig dukket opp, vår helt nye kommune vi kan stikke av til…