Slakt av MONs nye portal – del 1
[23.04.2024] Det er bare å beklage at MON nok en gang tar opp konkurransen med lokale gründere på områder de ikke behersker. De har nylig lansert portalen imosjoen.no som prøver å konkurrere med vår lokale veletablerte portal mosjoen.com på noen viktige områder.
Den faste artikkel-informasjonen MON har lagt ut er grei nok, men når de prøver seg på informasjon som må oppdateres jevnlig, så kollapser det til de grader. Og det koster flesk. Over en million kroner har den nye portalen kostet oss skattebetalere. Og utgiftene løper nå videre med manuell drift.
MON valgte å gå til et firma på Mo for å få utviklet den nye portalen, men i Rana har de ikke kompetanse på slik levende informasjon, noe vi i mosjoen.com har. Vi har bl.a. tung industriell erfaring å spille på. Men det ga MON blaffen i.
Ledige stillinger – en tragedie
F.eks. er oversikten over ledige stillinger på MONs portal en tragedie. Fin design, men ubehjelpelig innhold. Oppdateres manuelt, dvs MON betaler noen som forsøker å oppdatere dette daglig. Men de ledige stillingene legges ut som regel mange timer etter mosjoen.com, noen ganger etter flere dager. Og noen aldri.
Og flere viktige stillinger forsvinner i MONs manuelle prosess, bl.a stillinger om sommerjobber. Bare de siste ukene har de oversett seks ledige stillinger. Dessuten er alle de ledige stillingene fra FINN totalt fraværende.
mosjoen.com kjører automatisk
mosjoen.com takler alt dette automatisk og elegant, alt kommer med, oppdatert flere ganger i timen. Og vi har med stillinger både fra NAV og FINN, ikke bare fra NAV (som MON). Og vi filtrerer også intrikate stillingsbeskrivelser med kunstig intelligens slik at de blir enklere å presentere. I tillegg gjør vi også dette for alle byene på Helgeland på våre andre portaler. All utvikling og drift for hele Helgeland fikser kun en person – via vår server i Tyskland.
Alt dette er en unik teknologi vi har utviklet i Mosjøen – men som MON gir blaffen i. Og det har ikke kostet noen ei krone!
Og mens andre sliter med sitt, så utvikler vi nå nye tjenester, bl.a. landets fremste webkamera-tjeneste, over 80 webkamera fra hele Helgeland med masse ekstra. Utviklet uten noen støtte. Dette startet vi med i vår, det er flere nyttige funksjoner som skal på plass før vi er rimelig fornøyd. Vi må tilby noe ekstra i vårt 25. år!
Hva skjer nå?
Risikoen når vi nå påpeker alt dette, er at MON vil bruke enda mer midler på å få utviklet en automatisert løsning slik vi allerede har hatt i flere år. Eller de må betale flere folk for å drifte en manuell løsning med god nok kvalitet.
Men den enkle løsningen bør være at de slutter å ødelegge for oss lokale gründere og legger ned sin elendige stillings-tjeneste.
Det er nok nå.
Man blir bare så inderlig lei av den arrogante holdningen vi har blitt møtt med fra MON opp gjennom årene. Det er ikke første gang de lager en portal for å konkurrere med mosjoen.com. Det er en stygg historie rundt MONs første forsøk på å overkjøre oss for over tjue år siden, og deres daværende portal mosjoenby.com måtte gi seg etter fem års drift og flere hundre tusen i tap. Her er MONs gamle tapsprosjekt:
https://web.archive.org/web/20040519062323/http://www.mosjoenby.com/
Vi har ikke noe i mot konkurranse, men at vår egen kommune gjør dette mot egne innbyggere er helt forkastelig.
Så vi advarer de som har tenkt å etablere seg i Mosjøen, se opp for konkurranse fra kommunale MON. I fjor etablerte fire MON-ansatte seg som konsertarrangør, og nå har MON etablert seg som driver av lokale nettportaler i konkurranse med lokalt næringsliv.
Nå er det på tide å sette driften av det kommunale selskapet MON under lupen med en uavhengig ekstern analyse. Dette har vært foreslått i mange år, men har blitt avvist. Nå bør både organisering, kompetanse, ressursbruk, resultater – og ikke minst tillit gjennomgås skikkelig. Men det ser ut til at ingen har evne og vilje i det kommunale systemet til å ta tak i dette.
——————————————————–
80 webkamera med temperaturer
[19.03.2024] Vi lanserer nå en helt ny tjeneste på våre portaler. Over 80 webkamera på hele Helgeland, med temperaturer. Vi har utviklet et nytt system med temperatur på hvert hovedbilde, dette er unikt og utviklet lokalt her i Mosjøen. Uten ei krone i støtte.
I tillegg har vi lagt på flere ekstratjenester som værmelding, kart, ferjeruter, båttrafikk, o.l.. Og det kommer mer. Dette er en av mange nye tjenester vi vil lansere i vårt 25. år – til glede for våre mange brukere. Oppdatert døgnet rundt!
Sjekk kamera i området rundt:
——————————————————–
Lokale fagmiljø forsvinner
[07.03.2024] Det går fint å drive med høyteknologi her i Mosjøen, men likevel flyttes flere tekniske tjenester i mange bransjer over til mer sentrale strøk. Internett-revolusjonen som startet for 20-30 år siden har snudd opp ned på det meste. Alt burde ligge til rette for å bygge opp lokale høyteknologiske miljø, men det er det omvendte som skjer. Og ingen lokalt bryr seg.
Vi driver både utvikling og drift herfra. Og vi holder oss rimelig oppdatert faglig pga av at verden er blitt så mye mindre via nett, desssuten er vi like nysgjerrige som før. Men fagfeltet har blitt så omfattende at man har måttet spesialisere seg for flere år siden for å holde følge.
Et eksempel på internasjonaliseringen er vår egen Linux-baserte webserver med alle portaler og kunder. Den står i Tyskland, men vi har satt den opp og drifter den herfra. Da vår gamle server totalkollapset for et par år siden mens jeg var ei helg på Vega, trengtes det tyngre kunnskap. Så jeg surfet rundt etter ekspertise i USA, fant et konsulentselskap som kunne gå dypt ned i Linux-servere. Vi betalte for noen konsulenttimer og fikk fikset serveren til neste dag uten å reinstallere noe. Alt ordnet via vanlig mobilnett fra Vega. Nå har vi en nyere server, også i Tyskland, den har gått uten en eneste stopp i over et år.
Og våre portaler har i mange år kjørt med et malsystem fra et lite firma i Britsh Columbia, vi har flere ganger fått hjelp til forbedringer fra dem. Også andre standardmoduler vi bruker kommer fra små leverandører verden over. Men de unike nyhetsmodulene har vi utviklet selv.
Og nylig kjøpte vi flere komplette mikrodatamaskiner fra Kina på størrelse med et kredittkort, brukes til datainnsamling, styring og overvåking, programmerbar, for batteridrift, o.l., pris rundt 50 kr pr stk. Og trenger vi avanserte løsninger, så finner vi fort hjelp i tunge utviklingsmiljø på nett.
Så vi sier til yngre talenter i dag, ikke brenn inne foran spillskjermen, kom dere ut og ta utdanning. Vi hadde ikke slikt tilgjengelig da vi studerte, vi måtte utvikle spillprogrammer selv og lærte masse. Selvstudium er greit når man må, men verdien av et godt faglig skolemiljø der man har full fokus kan ikke undervurderes. Og få gjerne med litt praksis, alt for mange tekniske produkter er utviklet av noen som ikke skjønner miljøet det skal brukes i.
——————————————————–
Se eldre nyheter…