Nyheter

Agurknytt: Gravearbeid på MRK senteret

[29.07.2022] Vi har i mange år blitt underholdt av medias behov for å få fram nyheter om sommeren, spesielt når det skjer lite. Flesteparten av journalistene har tatt ferie, og de som eventuelt skal intervjues har også ferie. Da blir det produsert såkalt agurknytt med relativt meningsløst innhold. Vefsn No har ikke produsert lokalstoff fra Vefsn på flere uker, mens Helgelendingen slår til med en innertier av en agurknytt:

Gravearbeid på MRK senteret

Mosjøen ressurs og kompetansesenter har gravd opp en dieseltank og venter nå på asfaltering. – Vi har gravd opp en dieseltank. Deretter skal vi asfaltere. Vi må vente med asfalteringen til firmaet vi har leid inn til å asfaltere kommer tilbake fra ferie. Dieseltanken brukte vi til varme og slikt, men vi har ikke hatt bruk for den på noen år, sier leder for MRK senteret Wenche Stenersen. (Link)

Men mosjoen.com er ikke noe bedre,
vi tilbyr gammel ferdigprodusert agurknytt.
Les mer: agurknytt.no

Ha fortsatt god sommer!

———————————————————

Tips: Sjekk fjernkontrollen før du handler

[24.07.2022] Når du kjøper et nytt produkt som er rimelig avhengig av fjernkontroll, sjekk at dette er ekte trådløst før du kjøper, ikke bare infrarødt som tidligere. Hvis du fremdeles må rette fjernkontrollen direkte mot produktet for å få noe reaksjon, så vitner det om gammeldags teknologi i produktet. Ligg unna og velg et annet produkt.

En moderne radiostyrt fjernkontroll kan styre et produkt selv om det er plassert i et lukket skap, eller man sitter litt kinkig til. Infrarødt er greit å bruke i fotoceller, det brukte vi når vi bygde tidtaking til slalåmklubben for 40 år siden. Men styringsteknologien har gått videre – for lengst.

Hvis du synes dette er en fillesak, så blir du etterhvert passe irritert på alt skrammelet av bokser som må være godt synlig på benken eller i hylla fordi de kan bare fjernstyres av infrarødt lys. Men vår lille Xiaomi chromecast-dings med ledninger ligger langt inni et skap fordi fjernkontrollen er trådløs med radiobølger.

———————————————————

Mosjømann satser 100 mill på spill

[12.07.2022] Mosjømannen Morten Romslo som i 2018 vant rundt 300 millioner i Vikinglotto, satser nå over 100 millioner på å kjøpe seg inn i spill- og teknologiimperiet til investoren Morten Klein, det melder Finansavisen.

Se mer: Om Morten Klein | Virksomheter Morten Klein

———————————————————

Jazz med Arvid Martinsen Band 1985

[20.06.2022] Musikkfest og Galleria nærmer seg med stormskritt. Her kan dere lade opp med Arvid Martinsen Band fra Varangerfestivalen i 1985, sendt på NRK. Dette var en softjazz-utgave av Arvid som noen av oss vil ha mer av. Her er flere kjente fjes med, bl.a. Doffen på gitar. Arvid, nå 71 år, skal bidra under årets musikkfest, men i en litt annen setting enn dette.

Se opptak fra 1985 her…

———————————————————

Ny webtjeneste for kysttrafikken

[01.06.2022] Kystverket er nå klar med NAIS, en ny norsk webtjeneste som viser kysttrafikken live. NAIS virker bedre enn MarineTraffic, oppdatert i sanntid og uten støyende reklame.

Her er en link til NAIS direkte mot vår lokale havn.
Zoom deg inn og ut og få bedre oversikt: NAIS

———————————————————

Befolkningstall: Opp i Vefsn, ned i Rana

[19.05.2022] I dag ble nye befolkningstall for siste kvartal presentert fra Statistisk Sentralbyrå. Som i forrige kvartal ble det også denne gang økning i Vefsn og nedgang i Rana.

Det er også verdt å merke seg at Rana nå har samme befolkningstall som for 53 år siden (1969), dette til tross for tilførsel av mange statlige arbeidsplasser, samt satsing på nye virksomheter.

Befolkning første kvartal 2022:

 • Vefsn:          13242  +9
 • Brønnøy:       7780  +3
 • Alstahaug:    7316  -17
 • Rana:           26073 -19

Sjekk tallene her hos SSB

———————————————————

De lyse sommernettene kommer nå

[17.05.2022] Da vi var russ og herjet ute hele natta, la vi merke til at den lyse sommernatta dukket opp. Er det blå himmel natt til 17. mai, så blir det lyst hele natta på breddegraden Mosjøen ligger på. Men været påvirker, er det overskyet så vil det ta noen dager ekstra før det blir helt lyst natta gjennom. Dessuten ligger Mosjøen inneklemt mellom fjell, ute i kystens åpne landskap blir det ennå lysere på natta.

Vi hadde noen fordeler med å være russ for noen år siden. All undervisning og eksamener var ferdig før 17. mai, så det var bare å slå seg løs…

Nå har vi vel to måneder med lyse sommernetter foran oss her på Helgeland.
Nyt det!

———————————————————

Ledige jobber i Mosjøen forsvinner – svikt hos NAV på Mo

[02.05.2022] NAV har et stort servicesenter med over hundre ansatte i Mo i Rana, disse registrerer og legger ut ledige stillinger i Norge. Trodde vi. Men de greier ikke få med seg opplagte stillingsannonser som legges ut.

F.eks. stillingene til den nye fabrikken til Bergen Carbon Solutions i Mosjøen har ikke NAV fått med seg. De er derfor ikke med i oversikten over ledige stillinger fra arbeidsmarkedsetaten (NAV) som bl.a. ligger på mosjoen.com. Heller ikke de utlyste ledige stillingene hos storsatsingen Freyr på Mo har NAV fått med seg, se oversikt på moirana.com

Pr 2. mai er det nå over 40 stillinger som NAV ikke har fått med seg i sin lokale stillingsoversikt for Rana, bl.a. fra Coop, Elkjøp, Rusta, Freyr, Amedia, Volvo, PostNord, m.fl.. Disse stillingene er kun synlige hos Finn. Vi ser den samme tendensen for Vefsn, og slik er det sannsynligvis for alle NAVs stillingsoversikter i hele landet. Totalt har NAV flere stillinger enn Finn, men det er flere alvorlige hull i NAVs oversikter.

Nå har både Bergen Carbon Solutions og Freyr brukt Finn til stillingsannonsering og betalt for det. Men de er ikke hos NAV. Men på NAV sine websider står det: “Annonserer du stillingene dine på finn.no, blir de automatisk overført og vist på Arbeidsplassen (ledige stillinger hos NAV).” Noen av stillingsannonsene ble allerede lagt ut på Finn i mars, likevel har ikke NAV fått de med seg ennå – i mai.

Vi spør oss, hvorfor har ingen hos NAV fått med seg at dette ikke har fungert på svært lenge, faktisk flere år. Vi har selv utviklet ulike automatiserte datasystemer i flere tiår, men vi har såpass erfaring at vi vet at teknologi ikke er 100%, da bygger man inn uavhengig overvåking og automatisk varsling ved rutinesvikt.

Det er meget overraskende at NAVs Servicesenter på Mo ikke får med seg slike viktige ledige stillinger, og det er trist for de arbeidssøkende. Desverre er det ikke første gang de siste årene vi oppdager store mangler ved NAVs arbeid på Mo, noe vi har varslet dem om tidligere. Men noen høyere opp bør nå ta en gjennomgang av NAVs virksomhet på Mo.

Vær klar over at NAV er en statlig offentlig enhet, mens Finn er et helkommersielt selskap.

NB: Hvis savnede stillinger nå plutselig dukker opp hos NAV, så er det for at vi har tatt tak i dette og varslet NAV på nytt om det.

———————————————————

Klassisk nordvest

[26.04.2022] Noen av dere har kanskje lagt merke til det helt spesielle været vi får når vinden kommer fra nordvest, dvs fra Grønland og “dalstrøka” nordaførr. Da kommer en iskald vind der været skifter ca hvert 10. minutt mellom snøbyger og blå himmel.

En amerikaner som arbeidet på Alcoa for noen få år siden sa det så enkelt: – If you don’t like the weather in Mosjøen, just wait five minutes.

———————————————————

Ubrukbare dupedingser

[25.04.2022] Vi har i årevis hjulpet folk å komme i kontakt med sine tekniske duppedingser, spesielt TV og radioer. Stadig vekk klikker folk seg vekk fra sine normalinnstillinger og mister både lyd og bilde. Og da må noen med en millimeter mer teknisk kompetanse inn og hjelpe.

Det er en ting som provoserer oss voldsomt, det er folk som sier “dette må folk lære seg”. Slik er det ikke, vi er forskjellige. Mange av oss har ikke teknisk interesse til å lære seg alle mulige krumspring med ulike fjernkontroller.

Løsningen er egentlige enkel og kunne vært gjort for mange år siden: La fjernkontrollene få en standardknapp som heter NORMAL. Når man trykker på den så blir f.eks. TV-en satt tilbake til normalinnstillinger og man kan se videre. Teknisk er det uhyre enkelt å designe inn en slik funksjon.

Folk betaler gjerne 10-20000 kroner for en avansert TV hos forhandleren. Eneste måten å få inn en slik “normalknapp” er at kundene begynner å be om avslag hos forhandlere når apparatet mangler en, kanskje da går beskjeden tilbake til ingeniørene i Korea eller Japan.

———————————————————

Ikke uvanlig med finvær framover

[21.04.2022] I følge værstatistikken er mai og juni de månedene med minst nedbør her i distriktet. Det kommer normalt tre-fire ganger mer nedbør pr måned på slutten av året.
Så nyt været nå!

Mer info: Statistikk

———————————————————

Kjemsåsen Alpinsenter stengt hele påsken

[11.04.2022] Kjemsåsen Alpinsenter er stengt hele påsken i år. Værforholdene er meldt bra i hele perioden, og det er over en meter snø i anlegget. Dagens drivere har ikke lykkes med å organisere driften slik som tidligere drivere. Det er første gang siden anlegget ble etablert for over 50 år siden at anlegget er stengt i påsken (hvis man ser bort fra korona og spesielle snøforhold).

Toppheisen til Markåsen (550 moh) har vært stengt de siste syv årene under nåværende styre. Den åpnet i 2006 til en kostnad av 3.2 mill og løftet hele anlegget. Den ga en rekke nye muligheter, bl.a. både til fartsrenn og offpiste. Men toppheisen har desverre ikke gått siden 2015, den ble nok litt vanskelig å drive når dagens styre overtok og de gamle driverne og ekspertisen ble erklært uønsket.

I alpinanlegget på Skillevollen på Mo meldes det om ekstra stor tilstrømming hittil i påsken: Les mer…

Oversikt over alternative alpinmuligheter på Helgeland og i Sverige finner dere på denne uavhengige nettsiden: kjemsasen.com

———————————————————

Ikke betal overpris for batteri

[08.03.2022] Vi har flere ganger tipset om dette, men må bare gjenta det, ikke betal overpris for merkevarer. Det er ekstremt liten forskjell i driftstid på f.eks. Duracell og andre merker, men Duracell kan være 3-4 ganger dyrere. Den siste testen av oppladbare lommebatterier som ble gjort viste at til og med Biltema’s batterier hadde bedre kapasitet enn Duracell, og er 3 ganger billigere!

Rema m.fl. har i mange år plassert Duracell o.l. strategisk på stativ nært kassene, mens de rimelige merkene blir nærmest gjømt bort. Dette stemmer ikke med lavpris-profilen kjedene profilerer seg med.

Mange av batteritestene har kommentarfelt, og der dukker det opp en del personer som snakker ned billigmerkene. Men det er en velkjent reaksjon når man oppdager at man har betalt overpris, man forsvarer sine kjøp med tvilsomme argumenter. Vi er personer med tung elektronikk-kompetanse som har brukt og målt billigbatterier i mange år, og vi har aldri hatt trøbbel med slike.

En rekke batteritester opp gjennom årene bekrefter det vi vet, man får tre-fire ganger mer kraft igjen for hver krone ved å velge billigbatteri.

Mer info: Test av oppladbare lommebatterier

———————————————————

Kjemsåsen sliter med åpningstidene

[06.03.2022] I ei normaluke har Kjemsåsen åpent fire dager. Men denne vinterferien har vært krise for alpinfolket, kun onsdagskveld var det åpent, helga stengt. Det var ikke været som hadde skylda.

Entusiastene som drev anlegget tidligere kan fortelle at de faktisk greide å holde noen dager ekstra åpent i vinterferien, til og med ordnet med ekstrabusser til Kjemsåsen på dagtid midt i uka.

Men det er scooterfolk som driver anlegget nå. Det skal være et scooter-arrangement ei helg senere i mars, og da stenges bakken for alpinister.

Også åpningstidene i påsken har de siste årene vært nede på et lavmål i forhold til tidligere tider. Da blir det til at mange reiser over til Sverige for å kjøre slalåm der.

———————————————————

Tilfluktsrom i Vefsn

[28.02.2022] I forbindelse med de siste dagers hendelser i Ukraina sjekket vi opp informasjon om lokale tilfluktsrom i Vefsn. Det er DSB, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, som har oversikt over disse, dvs kun de offentlige.

Men det var skremmende å sjekke opp denne feilprosjekterte tjenesten. Det var nesten umulig å få opp websidene pga litt ekstra belastning – i fredstid. Vi har allerede meldt det inn til DSB.

Men fra kartet vi etterhvert fikk opp, laget vi en enkel oversikt over offentlige tilfluktsrom i Vefsn. Det er bare ni stykker, de private finnes ingen oversikt over:

 • Vefsn kommune, kommunehuset
 • Olderskog skole
 • Kulstad skole
 • Mosjøen videregående skole, sentrum
 • Egedes gt 15, Kilværbygget
 • C.M. Havigs gt 28
 • Håreks gt 13
 • Strandgata 36, Husfliden
 • Strandgata 33, Sparebanken

Mer info: Tilfluktsrom

———————————————————

Folketall: 13 opp i Vefsn, 65 ned i Rana

[24.02.2022] Oppdaterte befolkningstall for siste kvartal er nå klar fra SSB. Vi ser også at folketallet i Rana nå er nøyktig lik som for 52 år siden, i 1970. Her er dagens viktigste tall:

 • Vefsn:        13233   +13
 • Brønnøy:     7777   +11
 • Alstahaug:  7333    -19
 • Rana:         26092    -65

Disse tallene har tydeligvis ikke falt i smak i Rana, for Rana No har kommet med oppslaget “Eneste by med pluss i folketallet”. Siste kvartal gikk folketallet i Rana ned med 65 personer, men i hele 2021 steg befolkningen i Rana med 9 personer. Hvis det fortsetter slik så vil de få til en økning på 8-9000 personer, slik de planlegger, i løpet av omtrent 950 år…

Som man skjønner, det er lett å avspore med statistikk.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

———————————————————

Nyregistrerte virksomheter siste 10 år

[08.02.2022] Vi har sjekket tall fra Brønnøysundregistrene de siste 10 år angående nyregistrerte virksomheter i bykommunene på Helgeland. Det viser en jevn utvikling, ingen byer utmerker seg spesielt.

Nyregistrerte virksomheter siste 10 år (2012-2021):
Klikk på hver kommune for detaljert info

 • Vefsn:          712 | 54 pr 1000 innb
 • Rana:         1415 | 54 pr 1000 innb
 • Alstahaug:  431 | 58 pr 1000 innb
 • Brønnøy:  412 | 52 pr 1000 innb

———————————————————

Trygt i Nordland

[04.02.2022] Vi lever et ganske ganske greit liv her nord med lav kriminalitet. Norge er svært langt ned på verdensstatistikken i antall drap pr innbygger, og i Norge er Nordland det tryggeste fylket. Vi har faktisk seks ganger færre drap pr innbygger i forhold til Oslo som har flest. Sammenlignet med et passe sivilisert land som USA, så er det over 40 ganger flere drap der i snitt pr innbygger enn i Nordland.

———————————————————

All ny kraft sendes ut av regionen

[20.01.2022] Nok en gang er utbygging av Vefsna kommet på sakskartet, denne gang via Høyre. Men fakta er at vi har nok kraft her nord, Nordland har ca 40% kraftoverskudd. Utbyggingen av vindkrafta på Øyfjellet kommer i tillegg.

Når det gjelder Vefsna, så er den allerede regulert ved at vannet fra Haustreisdalen (bak Reinfjellet) i mange år har vært overført i tunnel til Røssvatnet. Dessuten er Vefsna nå vernet.

Så all ny kraft som skal produseres må sendes ut av fylket. Når vindkraftanlegget på Øyfjellet sier de selger alt til Alcoa, så betyr det at mer av produksjonen i Røssåga må selges ut av regionen.

Slike store kraftutbygginger skaper få faste lokale arbeidplasser. Disse kraftutbyggingene eies i hovedsak av Staten og utenlandske eiere, så det er minimalt av gjevinsten som blir lagt igjen i regionen. Men det er Helgeland som får redusert naturen.

Helgelandkraft har lite med disse å gjøre, de har i hovedsak ansvar for lokal spredning av kraft ut til folk og næringsliv. Og det selskapet er eid av kommunene på Helgeland, så her havner overskuddet lokalt.

———————————————————

Stort ras i Kulstadsjøen i 1940

[11.01.2022] I forbindelse med planer om bruk av Nesbruk-tomta, foregår det nå grunnboring i området, både på land og i sjøgrunn. Spesialbåten Amron er for tiden leid inn til formålet.

Ved utbyggingen av jernbanen nordover i 1940, gikk det et større undersjøisk ras i Kulstadsjøen. Det nylagte jernbanesporet, kaia ved kooperativens dampskipsekspedisjon, samt en lastebil forsvant i fjorden. Det ble fulgt opp av en del mindre ras i området i dagene etterpå.

Jernbanelinja ble etterpå bygd opp på fast grunn lenger inn, står det i rapporten.

Se rapporten her…

———————————————————

TV3 ødelegger for vinteridretten

[08.01.2022] Kommentar: Vi nordmenn er gjennom mange år vant med at norske TV-kanaler har gitt et godt TV-tilbud for vinteridretten. Selv når TV2 kom inn som reklamekanal og overtok noen rettigheter, så ble tilbudet gjort tilgjengelig for allmenheten.

Men TV3-konsernet ypper seg nå og ødelegger rett og slett for idretten. Langrenn og hopp våger de ikke gjøre noe med ennå, det sendes foreløpig åpent. Men alpint og snowboard er forsvunnet over på betalingskanalene Viaplay. De gjør det så utspekulert at de kan sende første omgang åpent, men hvis du skal se andre omgang, må du ha et ekstra abonnement til flere tusen kroner.

Resultatet er at dette ødelegger oppmerksomheten til idretten, det går utover både rekruttering og reklameinntekter, også lokalt. Dette burde idrettsforbundet ta alvorlig.

TV3 er så kynisk at de ikke bryr seg om norske lover. Derfor ligger “redaksjonen” i London og sender reklame på bl.a. 1. juledag og 1. nyttårsdag, mens andre norske reklamekanaler må følge norsk lov og sender derfor alternativ informasjon på disse dagene. TV3 sender også reklame for spilleselskap, noe som også er forbudt i Norge.

Vi er sterk tilhenger av et åpent og godt basistilbud på TV. Det er ikke alle som har råd til å kjøpe ekstra-abonnement.

———————————————————

Gjennombrudd for Bergen Carbon Solutions

[20.12.2021] Bergen Carbon Solutions som planlegger produksjon av karbonfiber på Nesbruk-tomta, har hatt et større teknologisk gjennombrudd.

Les mer her: E24 , Finansavisen

———————————————————

Kjent bilopphugger etablerer seg

[14.12.2021] En ny bedrift for bilopphøgging og resirkulering er under etablering i Mosjøen. Det er den kjente artisten Bjarne Brøndbo fra DDE som etablerer Bil1Din Helgeland AS med samme adresse som SHMIL.

Et annet navn som hadde passet for gamle vrak er DDV (Det Det Var)…

Mer info…

———————————————————

Sport på TV smuldres opp

[11.12.2021] Vi har prøvd å holde en viss oversikt over de mest populære idrettene og legge ut sendetidspunkter. Men dette er blitt svært utfordrende etter at det har blitt spredt på mange flere kanaler. Vi legger kun ut arrangement som går på åpne kanaler tilgjengelig for folk flest med basis-abonnement.

Et eksempel på utviklingen er dagens World Cup storslalåm der 1. omgang ble sendt åpent på TV3, mens 2. omgang ble sendt på en betalingskanal, et ekstra-abonnement som koster over 3000 kroner året. Det er ikke verdt det, og det er ikke alle som har råd til det. Resultatet er at seertallene og engasjementet for idretten går ned, dette bør idrettsforbundet ta på alvor.

———————————————————

Tips: Sjekk svært lokale temperaturer

[07.12.2021] Vi har en rekke interessante tjenester linket opp på våre undersider, her er et eksempel: Ved å velge Været i hovedmenyen på denne siden, og så velge Lokale værstasjoner i undermenyen på værsiden, så får man opp helt oppdaterte målinger fra en rekke private værstasjoner i distriktet.

Om man ønsker litt ekstra info, så er det bare å klikke på temperaturpunktet. F.eks ser vi i dag at en værstasjon ved Trofors har registrert -20.1 grader som kaldest i løpet av siste døgn.

Men vær oppmerksom på at denne tjenesten kan virke litt treg på skjermen, dette er ikke noe vi kan gjøre noe med.

———————————————————

Nedgang i befolkningen

[18.11.2021] I siste kvartal var det en nedgang i folketallet i alle bykommunene på Helgeland. Her er tallene:

 • Vefsn:          -38
 • Rana:             -8
 • Alstahaug:  -25
 • Brønnøy:     -31

Sammenlignet med over 50 år gamle tall fra 1970, så har det ikke vært særlige endringer i befolkningen på Helgeland siden da:

 • Vefsn:         -1%
 • Rana:           0%

Bodø derimot, fortsetter å øke befolkningen med 186 peroner siste kvartal.
I siste 50 års periode har de hatt en økning på 70%.

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

———————————————————

Se eldre nyheter…