Nyheter

Nordpolen flytter på seg

[18.11.2024] Den magnetiske nordpolen har flyttet mye på seg, men den geografiske nordpolen på kartene er fremdeles på normal plass. Dette er viktig å ha i bakhodet hvis moderne posisjonerings-systemer som GPS svikter, eller man ikke har med seg GPS på tur. Da kan et enkelt kompass være redningen når tåka eller snøstormen kommer sigende.

Vi teknologer vet hvor sårbart disse nye systemene er. F.eks. driver Russland og jammer (forstyrrer) signalene fra GPS-satelittene, spesielt i Finnmark. Nå finnes det etterhvert flere slike satelittbaserte systemer, men alle kan jammes.

Da er det greit å kunne bruke kompass. Enkelt, råbillig, bruker ikke strøm, og kan ikke jammes. Og det som er det geniale med kompass, den viser kun retningen mot nord, ikke noe annet mikk-makk. Det vil si den magnetiske nordpolen, ikke den geografiske nordpolen på kartene.

Men vi som er gamle nok husker når den magnetiske nordpolen lå nord i Canada, dette måtte vi ha i bakhodet når vi brukte kompass og korrigere for det. Men nå har den magnetiske nordpolen flyttet seg voldsomt og ligger like øst for nordpolen. Og den flytter fortsatt.

Å bruke kompass her på Helgeland er nå blitt enklere, man trenger bare å trekke fra ca 3-4 grader mot vest på retningen nordover. I praksis er dette så lite at man kan overse det. Men om noen år kan det være nødvendig å justere det.

Uansett, ta hensyn til sterke magnetfelt fra elektrisk utstyr og evt malmforekomster når man bruker kompass.

———————————————————

Luftslott på luftslott

[14.11.2024] Kommentar: Vi er blitt belemret med store luftslott på Helgeland. Sist i rekken ser ut til å være Gen2 Energy som planlegger hydrogenproduksjon på Nesbruktomta. Dette selskapet er et papirselskap som aldri har produsert noe annet enn planer. Det er bare å sjekke regskapene deres, siste regnskapsår hadde de nesten 100 mill i underskudd, mens omsetningen bare var under en million. De lever på investorene.

Da Alcoa og Elkem etablerte verket her i Mosjøen på 1950-tallet, så var de veletablerte produksjonsbedrifter i storindustrien gjennom mange år, Alcoa helt tilbake til 1800-tallet. Og det bidro til at Alcoa Mosjøen fikk en solid forankring i produksjon og markedet.

På Mo ble jernverket med 2-3000 ansatte nedlagt på 1980-tallet etter ca 30 år. Det var Staten som sto bak den gigantiske utbyggingen og drifta. Ikke akkurat en industri-eier med mye erfaring og markedskompetanse.

Og så satte nyetablerte Freyr i gang på Mo med masse midler, for det meste fra private investorer, pluss en del fra det offentlige. Nå er Freyr i praksis historie etter et par år og noen milliarder i minus.

Men nå skal Freyr prøve seg på nytt på Mo med noe de ikke kan, et datasenter. Sist noen prøvde seg med dette på Mo ble det konkurs etter kort tid (2020). Vi som driver mosjoen.com har i alle år kjøpt datasenter-tjenester utenlands. Vi sjekket prisene på Mo forrige gang noen prøvde, tenkte muligens å bruke lokale leverandører. Men de var ti ganger dyrere enn det vi betaler i Tyskland (der mosjoen.com m.fl. ligger).

Så vi foreslår at man her i Mosjøen stikker fingeren dypt i jorda på Nesbruktomta før det sløses enda mer med kommunale midler.

Og husk at hydrogen i et luftslott er særdeles eksplosisivt!

———————————————————

dokflix.no – ny webtjeneste utviklet lokalt

[11.11.2024] Nå kan du sette deg inn i et tema/fag på 1-2-3. Få tilgang til masse fagbøker, nettkurs og annen dokumentasjon. Enten gratis – eller veldig rimelig. Vi har samlet de viktigste og enkleste tilbudene på et nytt nettsted, dokflix.no

Dette er et nyskapende stuntprosjekt, gjort i helga på under ett døgn, fra idé til lansering. Totalpris for denne jobben er ca 300 kr (domener). Vi har dratt nytte av vår kompetanse og lange erfaring, det har gjort det enklere.

Og det kommer mer. Vi har flere slike stuntprosjekt på gang. Men som alt annet vi har drevet med i alle år, dette er utviklet uten noen støtte fra MON. Ikke bruk tid og krefter på håpløs søknadsskriving. Gode kontakter, engasjement og egeninnsats er løsningen.

Har du ønsker eller tips, så kom med det!

Se mer: dokflix.no

———————————————————

mosjoen.com 25 år

[03.11.2024] mosjoen.com er en lokal nettsatsing som har greid å overleve og utvikle seg i 25 år. Helt uten noen økonomisk støtte, men med et stort engasjementet og faglig kompetanse i bunnen. Og med tilbakemeldinger fra de lokale brukerne som er gull verdt.

Men vi vil ikke anbefale andre å starte slike virksomheter her i Mosjøen.
Les mer…

———————————————————

Stem her: Endre kommunenavn til Mosjøen

[28.10.2024] Nå kan du være med å bidra til at vi får fornyet kommunenavnet vårt fra Vefsn til Mosjøen. Ved å gå inn på statlige Min Sak kan du være med å få saken opp i kommunestyret. Det kreves 269 stemmer (2% av lokalbefolkningen).
Få gjerne med deg flere til å avgi stemme. Klikk her for å stemme

Vi har lagt inn saken med denne teksten:

«En endring av kommunenavnet til Mosjøen vil gjøre vår by og kommune mer kjent, det gir oss ekstra og enklere profilering. Navnet Mosjøen er brukt tre ganger så mye som Vefsn (ref Google).

Opprinnelig het den Mosjøen kommune fra 1875, men endret navn til Vefsn i 1962. Så den har hatt navnet Mosjøen en god del lengre enn Vefsn. Og over 99% av alle postadressene i Vefsn har nå adresse Mosjøen.

En lignende navneendring ble gjort for fire år siden. Ukjente Skedsmo kommune endret da navn til mer kjente Lillestrøm kommune. Og plutselig visste de fleste hvor det var.»

———————————————————

To nye webkamera + Herøy

[21.10.2024] Vi holder hele tiden å utvikle nye webtjenester, nå har vi fått med to nye webkamera lokalt, ett for den nye Mosjøen skole, og et ved Korgfjelltunnelen. Vi har nå samlet over tretti webkamera rundt Mosjøen og omegn. De finnes her: mosjoen.com/webkamera

I tillegg fant vi et til webkamera på Herøy, men det er rimelig midlertidig så lenge bruprosjektet pågår. Men det er mange i Mosjøen som har hytte o.l. ute på Herøy. Det finner dere her: sandnessjoen.com/webkamera/#heroy

I vår startet vi å utvikle Helgelands beste webkamera-tjeneste, vi har bare brukt ca 500 kroner totalt på prosjektet, pluss litt design og programmering innimellom. Et typisk fritids-prosjekt som lett kan utvides til å dekke hele landet, også for våre naboland siden vi har sikret de gode domenene webkam.no, .se og .dk

Og vi har liggende et nytt webkamera klar for montering for en bedre mosjø-profil. Men været og lyset er ikke det letteste på denne tiden av året.

Vi skulle egentlig ha lagt inn åran når vi nå begynner å dreg på åran, men idéene og prosjektene bare sprenger på.

———————————————————

Lokal håpløs teori avslører Trump

[15.10.2024] Noen av oss i det lokale Kontoret for Håpløse Oppfinnelser har oppført oss som «tullinger» i mange år. Vi har våget å komme med mange utrolige og absurde håpløse oppfinnelser uten fare for å bli innlagt. Fordelen er at vi får et lengre liv fordi det blir verre å diagnostisere oss med demens siden vi alltid har pratet mye tull. Men normalt oppegående folk som ikke oppdager selv at de har sausflekker på slipset, får varselklokkene til å ringe ganske kjapt.

Trump har sagt så mye tull i alle år at det blir verre å oppdage når det virkelig begynner å balles for han. At han har så mange medhjelpere (støttekontakter) er med på å bidra til dette.

———————————————————

Krasjet tog under automatisk kjøring

[30.09.2024] Med bakgrunn i den stygge ulykken sørpå der en bil braste ut fra fjerde etasje i et parkeringshus og føreren omkom, så kom vi på hva man holdt på med i yngre dager.

Allerede for førti år siden krasjet vi et modelltog med automatisk styring, det gikk rett i golvet på laboratoriet på høyskolen da det nådde endestasjonen. Vi studenter hadde skrevet styreprogrammet – men vi fant også feilen. Datidens datamaskiner var så trege og hadde minimal plass slik at programmodulen som skulle stoppe toget hadde lagt seg ute på disk. Sensorene ga riktig beskjed at toget var ved veis ende, men det tok for lang tid å hente inn stoppmodulen, dermed kjørte toget utfor. Når vi oppdaget dette, så låste vi stoppmodulen i hurtigminnet i datamaskinen, og toget stoppet når det skulle.

Vi har mange års erfaring med automatisering, også fra lokal industri, og vi vet at man skal være svært forsiktige. Komplekse automatiserte operasjoner har garantert større eller mindre feil pga at vi mennesker gjør feil. Kritiske funksjoner må derfor ha dupliserte uavhengige systemer for å sikre god sikkerhet og drift. Dette gjelder spesielt biler med autonome funksjoner. Kravet til selvkjørende biler kommer nok til å være 100% feilfri før de får lov å slippe ut på veiene, mye mer enn hva vi mennesker greier som sjåfører.

Det er ikke sikkert vi hadde greid å lande på månen i dag. Det var de enkle oversiktlige systemene styrt av mennesker som greide det for over femti år siden.

PS: Vi har også lagt merke til at begrepet automatisering de senere år har gått over i en ny form. Mye av det som blir automatisert blir nå kalt kunstig intelligens. Men de vet ikke hva de snakker om.

———————————————————

Når det regner i Tiendebytte

[20.09.2024] Begrepet Tiendebytte betyr «det er den helga i året det regner så mye at man må bytte klær ti ganger«. Så seier soga. Men det er faktisk litt sannhet i dette. I følge offisiell værstatistikk så regner det omtrent tre ganger så mye i september som i mai/juni.

Tidligere et år ble Tiendebytte arrangert før sommeren for å unngå regnværet. Men det året var man uheldig og det ble regn den aktuelle helga. Så Tiendebytte ble flyttet tilbake til høsten neste år. Men slik er statistikk, man må ha tålmodighet hvis man skal bruke den til noe.

———————————————————

Nesten kuldegrader

[15.09.2024] Det går plutselig mot den kalde tida. Natt til søndag ble det offisielt målt 0.4 grader kl 04.00 ved Mosjøen Lufthavn. Så hvis man skal ut å kjøre på seinkveld/natt/morgen utover høsten, må man være spesielt oppmerksom på veibanen.

———————————————————

Vil bygge 3D-fabrikk på Mo

[09.09.2024] Selskapet F3nice, som er et oppstartsselskap for å produsere deler til gamle oljeplatformer, vil etablere seg på Mo. Bare til Johan Castberg-skipet er 10.000 deler allerede printet ut, i en mobil 3D-fabrikk som ble satt opp på Stord. I den forbindelse planlegger F3nice en pulveriseringsfabrikk på Mo, pulver som brukes til 3D-printing.

I Mosjøen er det lokale bedrifter som benytter internt utviklete 3D-deler i sin produksjon, så det finnes bra lokal kompetanse på dette området. Men det er nok ukjent for det lokale næringsselskapet.

———————————————————

Innvandring berger folketallet, ordfører forvirret

[21.08.2024] Nye befolkningstall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at innvandringen betyr svært mye på Helgeland, det er i hovedsak ukrainere som havner her. Mange av kommunene ville hatt nedgang i befolkningen uten innvandring fra trengende flyktninger, det viser de detaljerte tallene. Denne gangen er det Vefsn som har hatt svakest utvikling av bykommunene.

Ordfører Rune Krutå skryter i dag via Facebook at vi har hatt ‘fødselsoverskudd’ 5. kvartal på rad. Det viser at han ikke vet hva han snakker om, eller sporer helt av. Ukraina-krigen startet våren 2022. Siden starten av 2022 helt til nå, har Vefsn hatt en tilflytning på hele 242 personer fra utlandet, nesten alt er fra Ukraina. Så det er årsaken til befolkningsøkningen her og i flere andre kommuner på Helgeland. Dette er åpne tall lett tilgjengelig fra SSB.

Her er offisielle befolkningstall 31. juli 2024, samt endringen siste kvartal:

Alstahaug   7493     +44
Rana         26013     +25
Brønnøy     7845     +20
Vefsn        13509      +11

———————————————————

Den ukjente teaterfestivalen

[19.07.2024] Midt i fellesferien har Nordland Teater (Mo i Rana) valgt å sette opp en rekke teaterforestillinger i Mosjøen. Det ser slik ut i løpet av vel en uke:

Teaterinteressen er ikke den største her i byen, så dette kan bli en utfordring i sommerstillheten. Se også vår arrangementskalender.

———————————————————

Musikk til arbeidet – eller meditasjon

[08.06.2024] Vår favorittkanal på nettet gjennom mange år er Soma FM i San Fransisco. Soma FM er en ren, reklamefri og uavhengig nettradio med veldig bra musikk. Med mange kanaler med musikksmak tilpasset hver enkelt, og med nye moderne stiler. Man kan gjøre en del med Spotify, men det krever litt innsats og litt betaling. Soma FM er laget av entusiaster for entusiaster, de lever av små frivillige enkeltbidrag fra lytterne. Her er det bare tut og kjør etter å ha plukket ut kanalene som passer deg.

Musikklinken finner man alltid på hovedsiden av mosjoen.com, via link-seksjonen Nyttig, nesten helt nederst.

Her noen av våre favorittkanaler hos Soma FM:

———————————————————

Ta kontroll over bensinprisen

[29.05.2024] Mange er irritert over prisen på drivstoff som virker å være helt uten kontroll lokalt. Det er sannsynligvis det eneste produktet/tjenesten der prisen lokalt går opp og ned som en jo-jo, selv om den internasjonale oljeprisen er stabil. Her kjører oljeselskapene sitt eget løp.

Vi i mosjoen.com har et forslag til en enkel løsning. Men det betinger at noen lokalt, politikere eller aktivister, tar ordentlig tak og gjør noe selv. Vi foreslår to enkle tiltak for å få kontroll på denne berg- og dalbanen:

  • Endringen i prisen blir kun tillatt en gang i døgnet, f.eks. til et fast tidpunkt. Da slipper man å kjøre bomtur for å fylle når det ryktes at det er billig bensin.
  • Oljeselskapene/bensinstasjoner pålegges å legge drivstoffprisene på nett slik at man enkelt kan sammenligne med hverandre og andre steder. Online hele døgnet. Dette er normalt for andre produkter.

Dette skal kunne vedtas som lokale forskrifter av kommunestyret slik det er gjort for en rekke andre lover. Kommunestyret kan ikke opprette lover, men kan lage tillegg til lover om hvordan de skal praktiseres. Det kalles for lokale forskrifter.

———————————————————

Berger folketallet igjen

[22.05.2024] Nye befolkningstall fra Statistisk Sentralbyrå viser at innvandringen betyr svært mye lokalt, nå er det i hovedsak ukrainere som flytter hit. Flere kommuner ville hatt nedgang i befolkningen uten innvandring, det viser de detaljerte tallene. Så det er ingen grunn for offisielle representanter å skryte av utviklingen, dette er for oss stabilt sideleie med god hjelp fra trengende flyktninger og flyktingemottak i kommunene. Her er de offisielle befolkningstall ved 31. mars 2024, samt endringen det siste året:

Vefsn        13498   +120
Alstahaug   7449     +77
Rana         25988     +23
Brønnøy     7825       +2

———————————————————

Følg cruiseskip i leia

[16.05.2024] Helgeland får av og til besøk av cruiseskip, som regel på videre vei nordover eller sørover. Noen av disse har live webkamera ombord slik at man kan følge med på turen i leia. Et av disse er «Le Lyrial», et lite fransk skip på 142 meter og med plass til bare omtrent 240 passasjerer. Men de betaler skikkelig, rundt 100 000 kr for en ukes cruise pr person.

Her kan man følge turen gjennom Helgelandskysten i finværet – nesten live. De legger ut sekvenser fra webkamera på nett hele tiden. Akkurat nå kl 1000 nærmer de seg Torghatten sørfra i finværet. Etter opphold i Brønnøysund setter den nå kurs for Reine i Lofoten.

Så trykk reload på nettsiden for å få siste utlagte sekvens:

——————————————————–

Turtips: Korsdalskløven canyon

[09.05.2024] Her er et lite turtips nå når snøen er i ferd med å forsvinne i lavlandet. Da isbreene smeltet for ca 10000 år siden satte det spor. Den store mengden smeltevann grov enkelte plasser ut relativt dype canyon i terrenget. En av dem er Korsdalskløven canyon som ligger ca 2 km sør for Trofors.

Men den er ikke den eneste canyon i området, tre mil lenger sør ligger en enda større, Trolldalen, 1.4 km lang. Den ligger lett tilgjenelig et par hundre meter fra E6 og jernbanen. Hadde disse ligget i Sverige, så hadde dette vært markedsført skikkelig. Men vi har så mye flott natur at vi er delvis svimeslått.

——————————————————–

Slakt av MONs nye portal

[23.04.2024] Det er bare å beklage at MON nok en gang tar opp konkurransen med lokale gründere på områder de ikke behersker. MON har nylig lansert portalen imosjoen.no som prøver å konkurrere med vår lokale veletablerte portal mosjoen.com på noen viktige områder.

Den faste artikkel-informasjonen MON har lagt ut er grei nok, men når de prøver seg på informasjon som må oppdateres jevnlig, så kollapser det til de grader. Og det koster flesk. Over en million kroner har den nye portalen kostet oss skattebetalere. Og utgiftene løper nå videre med manuell drift.

MON valgte å gå til et firma på Mo for å få utviklet den nye portalen, men i Rana har de ikke kompetanse på slik levende informasjon, noe vi i mosjoen.com har, vi har bl.a. tung industriell erfaring å spille på. Men det ga MON blaffen i, vi fikk ikke komme med tilbud.

Ledige stillinger – en tragedie

F.eks. er oversikten over ledige stillinger på MONs portal en tragedie. Fin design, men ubehjelpelig innhold. Oppdateres manuelt, dvs MON betaler noen som forsøker å oppdatere dette daglig. Men de ledige stillingene legges ut som regel mange timer etter mosjoen.com, noen ganger etter flere dager. Og noen aldri.

For flere viktige stillinger forsvinner i MONs manuelle prosess, bl.a stillinger om sommerjobber. Bare den siste tiden har de oversett seks ledige stillinger. Dessuten er alle de ledige stillingene fra FINN totalt fraværende.

Og et kjapt regnestykke viser at når noen bruker en time pr ukedag for å oppdatere slikt, koster det minst 100 000 kroner i året.

mosjoen.com kjører automatisk

mosjoen.com takler alt dette automatisk og elegant, alt kommer med, oppdatert flere ganger i timen. Og vi har med stillinger både fra NAV og FINN, ikke bare fra NAV (som MON). Og vi filtrerer også intrikate stillingsbeskrivelser med kunstig intelligens slik at de blir enklere å presentere. I tillegg gjør vi også dette for alle byene på Helgeland på våre andre portaler. All utvikling og drift for hele Helgeland fikser kun en person – via vår server i Tyskland.

Alt dette er en unik teknologi vi har utviklet i Mosjøen – men som MON gir blaffen i. Og det har ikke kostet noen ei krone!

Og mens andre sliter med sitt, så utvikler vi nå nye tjenester, bl.a. landets fremste webkamera-tjeneste, over 80 webkamera fra hele Helgeland med masse ekstra. Utviklet uten noen støtte. Dette startet vi med i vår, det er flere nyttige funksjoner som skal på plass før vi er rimelig fornøyd. Vi må tilby noe ekstra i vårt 25. år!

Hva skjer nå?

Risikoen når vi nå påpeker dette, er at MON vil bruke enda mer midler på å få utviklet en automatisert løsning slik vi allerede har hatt i flere år. Eller de må betale flere folk for å drifte en manuell løsning med god nok kvalitet.

Men den enkle løsningen er at de slutter å ødelegge for oss lokale gründere og legger ned sin elendige stillings-tjeneste.

Det er nok nå.

Man blir bare så inderlig lei av den arrogante holdningen vi har blitt møtt med fra MON opp gjennom årene. Det er ikke første gang de lager en portal for å konkurrere med mosjoen.com. Det er en stygg historie rundt MONs første forsøk på å overkjøre oss for over tjue år siden, og deres daværende portal mosjoenby.com måtte gi seg etter fem års drift og flere hundre tusen i tap. Her er MONs gamle tapsprosjekt:
https://web.archive.org/web/20040519062323/http://www.mosjoenby.com/

Vi har ikke noe i mot konkurranse, men at vår egen kommune gjør dette mot egne innbyggere er helt forkastelig.

Så vi advarer de som har tenkt å etablere seg i Mosjøen, se opp for konkurranse fra kommunale MON. I fjor etablerte fire MON-ansatte seg som konsertarrangør, og nå har MON etablert seg som driver av lokale nettportaler i konkurranse med lokalt næringsliv.

Nå er det på tide å sette driften av det kommunale selskapet MON under lupen med en uavhengig ekstern analyse. Dette har vært foreslått i mange år, men har blitt avvist. Nå bør både organisering, kompetanse, ressursbruk, resultater – og ikke minst tillit gjennomgås skikkelig. Men det ser ut til at ingen har evne og vilje i det kommunale systemet til å ta tak i dette.

Desverre er dette bare del 1, det kommer mer…

——————————————————–

Enkelt og fleksibelt med mobil scene

[18.04.2024] Diskusjonen har i det siste gått om scenen på torvet. Statlige NVE som er øverste instans og kompetanseorgan på rassikring, har uttrykt sin skepsis til en fast scene på torget. Spesielt etter flere alvorlige ras opp gjennom årene fra Øyfjellet. Men mange mosjøværinger ser ut til å bli provosert av diskusjonen, kanskje det er manglende kjennskap både til utfordringene og mulighetene.

Bruken av torvet ser ut til å ha gått litt ned de siste årene, selv med en fast scene her. Men en mobil scene som lett kan flyttes rundt, både på selve torvet og i Mosjøen, kan gi flere muligheter. Scenen kan lett flyttes f.eks. hvis noen ønsker et arrangement ved Mjåvatnbrygga eller Handelsparken (veveritomta), under Byfesten, eller man kanskje trenger en scene under Kippermocupen. Dette kan også gi inntekter på utleie.

De minste mobile scenene kan henges på en vanlig bil og monteres opp på 20 min av to personer, koster ca 350 000 kr. Utvalget av mobile scener er stort. Da får man både i pose og sekk.

Her er noen leverandører:

——————————————————–

80 webkamera med temperaturer

[19.03.2024] Vi lanserer nå en helt ny tjeneste på våre portaler. Over 80 webkamera på hele Helgeland, med temperaturer. Vi har utviklet et nytt system med temperatur på hvert hovedbilde, dette er unikt og utviklet lokalt her i Mosjøen. Uten ei krone i støtte.

I tillegg har vi lagt på flere ekstratjenester som værmelding, kart, ferjeruter, båttrafikk, o.l.. Og det kommer mer. Dette er en av mange nye tjenester vi vil lansere i vårt 25. år – til glede for våre mange brukere. Oppdatert døgnet rundt!

Sjekk kamera i området rundt:

——————————————————–

———————————————————

Lokale fagmiljø forsvinner

[07.03.2024] Det går fint å drive med høyteknologi her i Mosjøen, men likevel flyttes flere tekniske tjenester i mange bransjer over til mer sentrale strøk. Internett-revolusjonen som startet for 20-30 år siden har snudd opp ned på det meste. Alt burde ligge til rette for å bygge opp lokale høyteknologiske miljø, men det er det omvendte som skjer. Og ingen lokalt bryr seg.

Vi driver både utvikling og drift herfra. Og vi holder oss rimelig oppdatert faglig pga av at verden er blitt så mye mindre via nett, desssuten er vi like nysgjerrige som før. Men fagfeltet har blitt så omfattende at man har måttet spesialisere seg for flere år siden for å holde følge.

Et eksempel på internasjonaliseringen er vår egen Linux-baserte webserver med alle portaler og kunder. Den står i Tyskland, men vi har satt den opp og drifter den herfra. Da vår gamle server totalkollapset for et par år siden mens jeg var ei helg på Vega, trengtes det tyngre kunnskap. Så jeg surfet rundt etter ekspertise i USA, fant et konsulentselskap som kunne gå dypt ned i Linux-servere. Vi betalte for noen konsulenttimer og fikk fikset serveren til neste dag uten å reinstallere noe. Alt ordnet via vanlig mobilnett fra Vega. Nå har vi en nyere server, også i Tyskland, den har gått uten en eneste stopp i over et år.

Og våre portaler har i mange år kjørt med et malsystem fra et lite firma i Britsh Columbia, vi har flere ganger fått hjelp til forbedringer fra dem. Også andre standardmoduler vi bruker kommer fra små leverandører verden over. Men de unike nyhetsmodulene har vi utviklet selv.

Og nylig kjøpte vi flere komplette mikrodatamaskiner fra Kina på størrelse med et kredittkort, brukes til datainnsamling, styring og overvåking, programmerbar, for batteridrift, o.l., pris rundt 50 kr pr stk. Og trenger vi avanserte løsninger, så finner vi fort hjelp i tunge utviklingsmiljø på nett.

Så vi sier til yngre talenter i dag, ikke brenn inne foran spillskjermen, kom dere ut og ta utdanning. Vi hadde ikke slikt tilgjengelig da vi studerte, vi måtte utvikle spillprogrammer selv og lærte masse. Selvstudium er greit når man må, men verdien av et godt faglig skolemiljø der man har full fokus kan ikke undervurderes. Og få gjerne med litt praksis, alt for mange tekniske produkter er utviklet av noen som ikke skjønner miljøet det skal brukes i.

——————————————————–

Sabler ned næringsidé

[07.03.2024] MON er et kommunalt næringsselskap som skal være rådgivere og tilretteleggere for etablerere og andre som har ideer, og som skal hjelpe de videre på veien. Men arrogansen skremmer folk vekk.

Her er en kommentar lagt ut på Facebook i dag av en av MONs bedriftsrådgivere angående Helgelendingens oppslag om en mulig etablering av Clas Ohlson på Nyrud:

«Så bra – da kan vi kjøpe meir juggel og fjas til en dyr penge!»

Det er en arroganse som ikke hører heime noen steder.

Selv bestilte vi elektronikk i vår ungdom fra Clas Ohlson og puslet sammen ulike prosjekter, noe vi holder på med ennå her i Mosjøen, men nå med komponenter fra hele verden. Både elektronikk, programmering og internett.

Så stå på de som kjøper juggel og fjas, ha det artig og lær masse på veien!

——————————————————–

Over 30 webkamera rundt Mosjøen

[02.03.2024] Vi har gjort en storjobb og lanserer nå en ny webkamera-tjeneste for hele Helgeland, over 80 webkamera er samlet inn. Vi har også lagt til mange ekstra funksjoner som lokal værmelding, værstasjoner, veimeldinger, trafikk på sjøen, ferjeruter, kart, samt gamle arkiverte webkamerabilder. Vanskelige kamera med usikker oppkobling eller treg oppdatering har vi funnet tekniske løsninger for og fått dem synlig på nett.

Denne tjenesten har vi utviklet selv, det har ikke kostet noen ei krone. Men da sitter vi også igjen med kompetansen lokalt i Mosjøen og får enda bedre portal-tjenester til glede for mange.

Og det beste, det kommer mer. Vi holder på å utvikle en ny funksjon som vil oppgradere webkamera-bildene med spesielt nyttige data, en gammel ide vi har hatt i flere år. Så vi har nok å pusle med videre. Og vet dere om noen lokale webkamera som vi har oversett, så tips oss!

Dere finner webkamera i menyen, eller ved å klikke på bildet i værboksen.

——————————————————–

Posten er miljøsvin

[01.03.2024] Posten er noen uforståelige miljøsvin. Når du leverer brev e.l. på postkontoret, og det skal til noen andre her i byen, så blir det sendt nedover til Oslo og sortert der, for så bli sendt tilbake til Mosjøen og utlevert her. Det tar også noen dager ekstra. Dette skjer selv om mottakeren har postboks på samme postkontor du leverte inn sendingen. Dette er absolutt ikke miljøvennlig.

Dessuten skaper det flere arbeidsplasser i Oslo, mens servicen bygges ned her og andre steder. Dette er nok et eksempel på at Oslo lever av distriktene.

——————————————————–

Innvandring berger folketallet

[21.02.2024] Nye befolkningstall fra Statistisk Sentralbyrå viser at innvandringen betyr svært mye lokalt, nå er det i hovedsak ukrainere som flytter hit. Flere kommuner ville hatt nedgang i befolkningen uten innvandring, det viser de detaljerte tallene. Så det er ingen grunn for offisielle representanter å skryte av utviklingen, dette er for oss stabilt sideleie med god hjelp fra trengende flyktninger. Her er de offisielle befolkningstall ved årsskiftet, samt endringen siste år:

Vefsn        13469   +127
Alstahaug   7421   +121
Brønnøy     7826   +39
Rana         25994   +14

———————————————————

Nye webkamera på plass

[12.02.2024] Vi holder på med et større løft av webkamera-systemet. Vi har funnet fram til de aller nærmeste i vårt område, samtidig som vi har med viktige meldinger fra veitrafikksentralen om Mjåvatn, Krutfjellet og Tosenfjellet under disse bildene.

Vær også klar over at de fleste kameraene vises med en app slik at man kan se historikk. F.eks ved å klikke på pila i nedre venstre hjørne får man spilt av et kort opptak av de siste 24 timer, da får man også med dagslys. Og ønsker man å se det siste bildet i stort rent format, klikk på Siste.

Nå har vi også med flere webkamera fra småbåthavna (4 stk). Dette er eldre usikrede kameraer som var vanskelig å få på nett, men vi har utviklet en teknisk metode for å komme rundt dette.

Det kommer snart flere kamera…

———————————————————


Vinterveiene: Det komplette galskap

[05.02.2024] Kommentar: Nok en gang har transportbransjen og våre politikere bevist sin udugelighet. Tre tilfeller på Helgeland i dag av trailere som ikke kommer seg fram på vinterføre. De må f.eks ha hjelp til å komme seg over Helgelandsbrua fordi de ikke har dekk tilpasset norske vinterveier. Etter å ha fått hjelp til å komme seg over, blir de sendt videre på våre glatte vinterveier.

Neste gang er det noen av oss som møter en trailer med sleng på hengeren…

Les mer:

———————————————————

Tvilsomme værdata fra VG

[01.02.2024] Vi har lang erfaring med å vurdere værinfo fra ulike aktører. I Norge er det kun Meteorologisk Institutt som har godkjente og sikre værmålinger. Resten av værtjenestene på nett bruker data fra dem eller er utenlandske aktører uten norske målestasjoner.

Nå har VG rotet seg bort og presenterer nå «vindmålinger» fra hver enkelt kommune i Norge. F.eks. har de tall fra Herøy og Dønna, to kommuner som ikke har en eneste offisiell værstasjon, selv ikke fra Meteorologiske. VG kan heller ikke bruke tall fra stasjoner på fastlandet med fallvinder fra Syv Søstre til å beregne vinden på øyer et godt stykke ut i havet.

Med bakgrunn i VG/E24s kildekritikk i Kirkol-saken, så bør VG faktisk rydde i egen redaksjon også. Når de presenterer løpende vinddata fra hver kommune i hele Norge, så må de opplyse at dette er beregnede data og ikke målte data. Og de bør opplyse hvordan de har kommet fram til disse fiktive «målingene». Det gjør de ikke.

———————————————————

Sjekk ekstremværet nå

[31.01.2024] Her kan du sjekke de ti mest ekstreme vindstyrkene og temperaturene i Norge målt akkurat nå ved offisielle målestasjoner fra Meteorologisk Institutt. Vær klar over at mange steder her nord, f.eks. Herøy og Dønna, mangler målestasjoner, mens de har en ekstrem overdekning av slike målestasjoner i Oslo. Dessuten er det Dagbladet som fikser denne værtjenesten, ikke Meteorologiske.

———————————————————

MON: 7 av 8 ansatte inhabile

[23.01.2024] Flertallet av MON-ansatte er medeiere i private selskap eller har nære relasjoner som kan skape habilitets-problemer, både ved behandling av søknader og arbeid med prosjekter. Og ikke minst, det gir problemer med tilliten til MON.

MON er kommunens næringsetat. Da skal gründere og etablerte virksomheter være sikker på at rådgivning og søknader blir behandlet på et nøytralt grunnlag, og at de ansattes personlige interesser ikke kommer i veien.

Det er opp til ledelsen i MON og eier Vefsn kommune å rydde opp i dette.

MON-ansattes engasjement:

I tillegg er MON-direktør Espen Isaksen gift med en prosjektleder i Helgeland Event, hun er ansvarlig for et større prosjekt de har fått tildelt av MON. Dessuten er en av de MON-ansatte deleier i Helgeland Event.

———————————————————

Ekstrem værfokus på Oslo

[06.01.2024] Når det er ekstremvær i Oslo, f.eks sidevind og kaldgufs, så blir det slått stort opp. Men i Oslo står de offisielle målestasjonene fra Meteorologisk Institutt uhyre tett. Det er 44 ganger tettere mellom målingene i Oslo enn her på Helgeland. Hadde vi hatt samme dekning her nord hadde f.eks. kulderekordene vært adskillig lavere mange steder enn hva de er, det viser mange uoffisielle målinger.

I Oslo kommune er det 38 offisielle målestasjoner fordelt på 426 kvadratkilometer, på Helgeland er det 37 slike målestasjoner på 18839 kvadratkilometer.

På Helgeland er det faktisk tre kommuner som ikke har offisielle målestasjoner, det er Herøy, Dønna og Bindal. Det er ikke tvil om at det er en helt annen og mer utfordrende natur og værsituasjon her oppe enn i Oslo. Og en stor del av befolkningen her er avhengige av været i jobben eller ved transport. Det er en oppgave for våre lokalpolitikere å trykke på for å få litt balanse i væroversikten fra statlige Meteorologisk Institutt, det bor faktisk over 83000 i 19 kommuner på Helgeland.

———————————————————

Været her nord har ikke skylda

[25.12.2023] Nok en gang har såkalte eksperter blandet kortene, de konkluderer med at fraflyttingen her nord skyldes været, uten å ha sett på den sammensatte forklaringen. Misbruk av statistikk er velkjent. I Danmark er det mest stork utenfor byene, der er også fødselsraten høyere. Skyldes det storken?

F.eks. er det særdeles få høyteknologiske arbeidsplasser her nord. I Trondheim jobber det omtrent tusen stykker med utvikling av mikroprosessorer, mens her i Mosjøen er det svært få som vet hva det er. Men vi har råbillige fritidshus sammenlignet med Østlandet, og praktiske korte avstander i nærområdene uten parkeringsproblemer. Og et usedvanlig trivelig og frilynt folk.

Men det er ikke nok. Stadig flere av de yngre tar høyere utdannelse. Når det ikke er arbeidsplasser nok her nord, så øker skjevheten og utflyttingen.

Jeg var for mange år siden en måned på kurs på indre Østlandet. Dødskjedelige flate skogsområder, og samme kjedelige været hver dag. Og jeg var også en gang på jobbtur i Seattle, den kalles i USA for «The Rainy City». Men jeg sjekket nedbørsstatistikken, den var omtrent som Mosjøen. Men Seattle er en høyteknologisk by med mye trøkk langt nord i USA, her ligger hovedkontorene til Microsoft, Amazon og Boeing. Været og temperatur har tydeligvis ikke noe å si.

De dagene den nord-norske sommeren slår til døgnet rundt i en spektakulær natur er magiske, det lever vi lenge på. Det er en viktig grunn til at vi at vi bor.

———————————————————

Oppskrytte klimabesparelser

[16.12.2023] Nå skryter arkitektbyrået Snøhetta om sine klimabesparelser med sine nettsider ved å gjøre bildene mer uskarpe. Vi sier bare, velkommen etter. Vi har drevet med dette i ti år som en del av produksjonen av websidene, bl.a. mosjoen.com. Dette gjør vi i utgangspunktet for å gjøre sidene raskere, men med god nok kvalitet. Gir minst 10 ganger mindre plass/trafikk.

Vi har også alle websidene liggende på vår egen virtuelle server i Tyskland. Da deler vi den fysiske webserveren med mange andre kunder, så her sparer alle energi.

Og vi har forlengst sluttet med fysisk harddisk på webserveren, vi bruker SSD, dvs ren elektronikk til lagring. Også mer sparing. Også smart programmering med caching skaper mindre trafikk i nettet og mindre energiforbruk.

Så Snøhettas klimaskryt er et spill for galleriet, ren markedsføring. Dette er mikrobesparelser. De sparer mye mer på å reise mindre og bruke mer hjemmekontor når sjansen byr seg. Og vi mangler journalister som kan litt mer om miljøproblematikken som er i ferd med å blir et stort tema etter hvert.

———————————————————

Priskaos for IKEA i Mosjøen

[08.12.2023] Hos IKEA har man etterhvert fått mulighet for å bestille større varer på nett med levering i Mosjøen. Du må selv på terminalen på Nyrud og hente varen, og det er åpent bare et par timer pr uke.

Men transportprisene har IKEA ikke kontroll med ennå. Bestiller du f.eks. et klesskap på nett, så er totalprisen inkl transport 300 kroner dyrere ved to stk, enn om du hadde bestilt dem enkeltvis. Og transportprisen er den samme for ni stykk totalt som for to!

Og det kan lønne seg å bestille de med levering Fauske hvis du vil ha en liten tur nordover. Du vil da spare 1500 kroner i transportkostnader på samme varer i forhold til Mosjøen. Da får du finansiert en Bodø-tur med denne prisforskjellen.

Men galskapen fortsetter. De som bor et stykke ut i Lofoten, på Leknes, har 1300 kr mindre i transportkostnader enn Mosjøen som ligger ved E6 og jernbane.

Så ligg unna bestilling hos IKEA inntil de får ryddet opp i kaoset.

———————————————————

Togene svikter før jul

[06.12.2023] Nok en gang er det alvorlig materialsvikt hos SJ som drifter Nordlandsbanen. Mange togavganger i nærmeste uke mellom Trondheim og Bodø blir erstattet av buss på glattholka. Og prisen på buss er den samme som tog, selv om både standarden og sikkerheten er betydelig redusert. I tillegg mister du plassbillett og internett-forbindelse som du har på tog. Våre lokalpolitikere bør engasjere seg for å få gjort noe med det ustabile togtilbudet, men de bruker mest fly, så de merker ikke så mye til det vanlige folk sliter med.

———————————————————

Når er det nok matte?

[06.12.2023] Kommentar: Dagens ungdom blir nå «hengt ut» for at de har så dårlige mattekunnskaper i forhold til andre land. Jeg vil si det så sterkt at det er undervisningsopplegget det er noe feil med. Den videregående skolen er opphengt i gamle lærerplaner der matte er hauset opp til å være et hovedfag. I mens går verden videre der utregninger nå praktiseres av dataprogrammer med avanserte beregningsmodeller. Desverre er det dårlig forståelse i videregående for moderne fag som f.eks. kommunikasjon (menneskelig), datateknologi, og ikke minst kunstig intelligens.

Jeg er selv en gammel realfagelev der matte var hovedfag både på videregående og høyskole. Jeg berget ståkarakter i matte begge plasser, mens i datafag og elektronikk fikk jeg toppkarakterer. Men jeg har aldri hatt bruk for noe avansert matte i yrkesutøvelsen, hverken ved elektronikkdesign, programmering eller forskning. Desverre er det nå mange talenter som ikke får skikkelig skoleplass pga den ekstreme vektleggingen av matte. Og i dag hadde jeg ikke hatt gode nok matte-karakterer til å komme inn på noen ingeniørstudier. Desverre er det ikke mange snarveier rundt, så jeg anbefaler de som skal jobbe med utvikling å ta en skikkelig utdanning for å forstå bedre hvordan ting henger sammen.

Se positivt på det, jeg fikk 6 i matte, fysikk og fransk – til sammen.
Og jeg sto.

———————————————————

Ny værmåling på Øyfjellet

[01.12.2023] yr.no har nå kommet med en ny fast værmåling fra en ny målestasjon, Middagseidklumpen, bak på Øyfjellet, 652 moh. Dessverre er dette blitt den prioriterte målestasjonen for Mosjøen hos yr.no. Den er f.eks. i dag kl 2200 over 12 grader mildere her enn målingen på flyplassen som til nå har vært nærmeste og mest riktige målepunkt, dette skyldes at kaldlufta legger seg nederst i terrenget.

De temperaturene som yr.no profilerer på nett er ikke målte, men beregnede. Målte temperaturer for Mosjøen og omegn finner dere her:

———————————————————

«MON-selskap» under sletting?

[30.11.2023] Arrangementsselskapet SWOB som fire saksbehandlere i MON etablerte i høst, ser nå ut til å være under sletting. Facebook-siden de brukte til markedsføring er nå slettet. Men selskapet står ennå registrert i Brønnøysundregistrene, så de er ikke i mål ennå. Siden MON er et kommunalt foretak ble saken tatt opp i tidligere i høst i kommunale fora.

Etableringen høstet sterk kritikk lokalt fra andre i bransjen. Dette betyr at de som MON-ansatte kommer i konkurranse med andre arrangører hvis de skal hjelpe de med støtte og råd.

———————————————————

Viktig med vedfyring

[28.11.2023] Litt for mange av oss stoler for mye på at teknologien gir oss alle løsninger. Men vi teknologer er ofte mer skeptisk og er vant til å se fallgruber. Så vi advarer mot å stole for mye på strømforsyningen, spesielt hvis det blir alvorlig krise. Krigen i Ukraina med fjernstyrte droner er en lærepenge for oss også.

Her i Mosjøen har vi ikke hatt et alvorlig strømbrudd siden verket ble bygd, for de tåler ikke mer enn få timers utfall før alle ovnene størkner, og det blir enorme kostnader å bygge opp igjen. I tillegg vil folk som ikke har vedfyring i boligen måtte flytte ut hvis det blir langvarig krise.

Vi ser at mange nye byggeprosjekter lokalt mangler mulighet for vedfyring. Det er merkelig at slike ekstremt dyre prosjekter kan settes opp uten denne sikringen. Så vi anbefaler sterkt at mulige kjøpere stiller krav om sikker oppvarming.

———————————————————

MON preget av politisk innavl

[15.11.2023] Kommentar: Vi har undersøkt hvordan det står til med næringsutviklingen i landets kommuner, og vi fikk våre erfaringer bekreftet. MON er det eneste nærings­selskapet i Norge av en viss størrelse som fremdeles er et kommunalt foretak (KF), så og si alle andre er aksjeselskap med kommunalt eierskap og et fritt styre. Det er kun tre andre mindre næringsselskap som er organisert som KF, men disse har tungvektere fra næringslivet som styreledere, det har ikke MON.

Dette bekrefter det mange av oss opplever med MON, et næringsselskap uten nødvendig og reel forståelse av næringslivet og gründere. Det har en daglig leder uten relevant utdanning, og som ikke har jobbet i næringslivet. Og med en styreleder som kun har bakgrunn fra Alcoa, heller ingen spesiell utdanning og næringserfaring, men som nå er ordfører. Og et MON-styre som er plukket ut av kommunestyret, der flertallet i MON-styret er kommunepolitikere, og samtlige i styret er fra Vefsn. Den næringsmessige bakgrunnen i MON er syltynn.

MON drives av offentlige midler, ca 20 mill i året, og skal være en støttespiller lokalt. Desverre må det et kommunestyrevedtak til for å få endret strukturen og forbedret MON, men det skjer ikke de neste fire årene med dagens sammensetning. Og i mens dør kua.

Det lokale næringsliv fortjener et bedre og mer profesjonelt næringsselskap.
MON er rett og slett utgått på dato.

Oppslag i Brønnøysundregistrene
Søkeord og antall treff, AS=aksjeselskap og KF=kommunalt foretak:

———————————————————

Har du vært i Rompstønghola?

[08.11.2023] Vefsn er som en del andre kommuner fulle av kreative stedsnavn, navn som er offisielt registrert i Kartverket. Rompstønghola ligger ved foten av Reinfjellet, ved Blanktjønna. Ikke langt unna ligger Kålsuppedalen. I Øyfjellet ligger Finnpesso, godt synlig rett over Kulstadlia. Og Tullmyra ligger i Drevja rett ved hovedveien. Ønsker du mer offisielt tull er det bare å zoome inn og lete på kartet:

———————————————————

Troen på kunstig intelligens?

[01.11.2023] Dette er et innlegg vi har hatt på den lokale Facebook-gruppen om kunstig intelligens der en del mosjøfolk diskuterer framtidens teknologi:

Begrepet kunstig intelligens (AI) har kommet over natta, alt som automatiseres kalles nå for kunstig intelligens, til og med vaskemaskiner. Så nå er jeg blitt nødt å framheve portalene jeg leverer med begrepet kunstig intelligens fordi alle andre bruker det. Men jeg vet at de er drevet av en-cellede program-moduler jeg har skrevet, og som gjør enkle teite rutiner. Eneste bruk av intelligens (min) er koblingen jeg har satt opp mellom disse, og at de kjører på gitte tidspunkt, altså automatisering.

Jeg laget noen enkle håpløse program for mange år siden, bl.a. en oppfinnergenerator som spyr ut meget kreative oppfinnelser. Den slår ut mange normale mennesker med begrenset fantasi. Men er det kunstig intelligens?

Og jeg har studert mye omtalte ChatGPT. Det ser ut til å være en tekstgenerator som legger ut flotte formuleringer som en talefør politiker, men uten relevant innhold. Og med fakta hentet fra Wikipedia uten noen ny bearbeiding eller vinkling.

Derfor, kan noen komme med konkrete eksempler på noe som kan minne om ekte kunstig intelligens? Hva har vi oversett?

Vår faste onsdagspils er et oppkomme av ulike bortforklaringer, her er noen som har dukket opp:

  • Gunstig intelligens: Passe smart (gjelder oss alle)
  • Placebo intelligens: Innbilt intelligens
  • Brunstig intelligens: Småkåte fettotere

For dere som liker å kødde og trolle med AI, så er denne bloggen et funn:
aiweirdness.com

———————————————————

Nytt webkamera på Mjåvatn

[31.10.2023] Mjåvatn nord for Mosjøen er en spesielt utsatt veistrekning når det blåser fra øst, da kan det komme heftige fallvinder ned fra fjellet. Og det kan bli stopp i trafikken med omkjøring via Drevja. For 2-3 år siden ble den nye veitraseen åpnet, men problemene med kraftige fallvinder fortsetter.

———————————————————

MON-sjefen i reklame for lokal utbygger

[23.10.2023] Det er overraskende at MON-sjefen står fram i en reklamekampanje for et lokalt leilighetsprosjekt. Det er flere andre slike prosjekt av ulik størrelse i Vefsn under utvikling, så derfor har det kommet reaksjoner fra andre i den lokale entreprenørbransjen på MON’s handlemåte.

MON er en kommunal bedrift og skal opptre nøytralt, derfor er det viktig at man opptrer ryddig og greit ovenfor alle i bransjen.

———————————————————

Sterke reaksjoner mot Rana

[20.10.2023] Som kjent har det stoppet opp med byggingen av batterifabrikk i Rana. Så i sommer besøkte E24 Mo i Rana. E24 er landets største nettavis for finans, økonomi og næringsliv, og utgis av Schibsted / VG / Aftenposten.

Artikkelen gir et greit statusbilde. Men kommentarene til artikkelen er saftige. Det er 140 innlegg som kommer fra hele landet. Det er rett og slett slakt av hele satsingen, ingen positive innlegg. Heller ingen innlegg fra ranværinger ser det ut til. Og Rana Blad har heller ikke nevnt denne artikkelen.

Her i Vefsn har vi heller ikke noe å skryte av. Planene på Nesbruktomta er svært usikre, det minner mye om luftslott.

———————————————————

Næringsutvikling gått ut på dato

[19.10.2023] Kommentar: En av grunnene til at næringsutviklingen i Vefsn er langt nede i en bølgedal, er måten kommunens næringsselskap er organisert på. MON drives som et kommunalt foretak (KF), dvs heleid av Vefsn kommune. Slik har det vært i snart tjue år.

Dette fungerer svært dårlig. Når flertallet i styret i MON må være kommunestyre-medlemmer, valgt ut av kommunestyret, og samtlige i styret også er vefsninger, så blir det feil.

En virksomhet som skal jobbe med næringsutvikling trenger folk i styret som har tung kompetanse/erfaring fra næringslivet og som gjerne kommer utenfra og ser ting litt annerledes. Slik som i Rana:

Rana Utvikling (RU) er Ranas «MON», der er det mer trøkk. RU er et frittstående AS, men med 60% kommunalt eierskap. Og med bare proffe næringslivsfolk i styret, flertallet kommer faktisk utenbys fra.

For å si det enkelt, næringsutviklingen i Vefsn har gått ut på dato for mange år siden.

———————————————————

Automatisk oversetting til norsk

[16.10.2023] Vi er rimelig fornøyd nå. Vi har fått til noe som mosjoen.com sannsynligvis er først med i Norge, nemlig automatisk oversetting av nyheter.

Dette kan du prøve selv: Finn fram til nyhetene fra svenske Ny Teknik på mosjoen.com og klikk på hovedtittelen eller på en av nyhetene. Så dukker nyheten opp ferdig oversatt til norsk. Og ønsker man den på originalspråket, så klikk på svensk øverst på den oversatte websiden. Dette systemet vil også komme på flere av våre spesialportaler, også for andre språk.

Vi har i flere år arbeidet med kunstig intelligens, og denne utviklingen fortsetter videre på portalene våre. Det kommer mer…

———————————————————

Ti ganger mer nedbør i september

[15.10.2023] Det er ikke ukjent at vi har et ustabilt vær her på Helgeland. I Mosjøen var det f.eks. ca ti ganger mer nedbør i september i år enn i september i fjor. I år 195.8 mm, i fjor 19.8 mm. Og i april i år var det omvendt, da var det hele 18 ganger mindre nedbør enn normalt.

Det ustabile været er det lite å gjøre noe med, slik har det vært i alle år. Noen av oss synes det er greit, men vi blir ekstra glade når det blir godt vær. Ingenting er så flott som Helgeland i maksvær.

Statistikken avslører også at det regner i snitt ca tre ganger mer på senhøsten enn i mai/juni.

———————————————————

Enda mer rot hos MON

[11.10.2023] Nok en gang ser det ut til at MON har rotet det til. De skal etter planen nå lage til en ny nettside om Mosjøen, noe de har bevilget en god del penger til. Så mye at de er lovpålagt å hente inn tilbud, spesielt fra lokale tilbydere, det kreves når prosjektet er over 100 000 kr.

Den største lokale aktøren på dette området er oss, Info Helgeland med mosjoen.com. Men vi ble ikke kontaktet for tilbud. De kontaktet fem virksomheter for å få tilbud; lokale Helgeland Event, samt to på Mo og to sørpå. Men Helgeland Event er et arrangement­selskap, ikke en webleverandør slik de andre utenbys som fikk komme med tilbud.

Habilitetskrise

Samtidig roter MON det ordentlig til. I Helgeland Event har samboer til sjefen i MON en sentral stilling. Og aksjeeier og styremedlem Thomas Bjørnå i Helgeland Event er faktisk ansatt i MON.

Overkjøring

At Mosjøen allerede har ei skikkelig og aktiv nettside ser ikke ut til å spille noe rolle for MON, de kjører sitt eget prosjekt uten noen tanker om samarbeid. Dette gjorde MON også for over tjue år siden, da hadde vi nettopp lansert mosjoen.com og vunnet Norges fremste internettpris, Gulltaggen. Men det brydde MON seg ikke om. De fikk utviklet en egen nettside, mosjoenby.com, som de hadde i drift i 4-5 år før de ga opp kampen mot mosjoen.com. Og MON brukte masse penger på dette, og vi fikk avslag på vår søknad om støtte da.

Dette skjer nå igjen til tross for at vi uten tvil har mest kompetanse og erfaring på dette området lokalt. Og vi har svært mange brukere av nettsidene våre.

Vi har utviklet portalene i over tjue år og har automatisert mye av prosessen. Og nå utvikler vi videre med mer kunstig intelligens. Da kan portalene oppdateres og driftes med enda mindre innsats og lavere kostnader sammenlignet med vanlige websider. Og da vi i vår søkte MON om støtte til å utvikle en egen spesialportal om kunstig intelligens, fikk vi avslag.

Klages inn til KOFA

Anbudssaken om en ny mosjø-side blir nå meldt til statlige KOFA, Klagenemda for offentlige anskaffelser. En lokal rådgiver som har jobbet med flere Kofa-saker, sier at MON har en meget dårlig sak på flere plan.

I stedet for å støtte og heie på lokale gründere, så går MON altså nå på ny i konkurranse mot oss uten at vi får delta. Som de har gjort før – uten hell.

For ordens skyld, vi synes det er viktig å få ryddet opp i en slik praksis her lokalt. Folk som satser skal kunne vite at de får en fair behandling. Det krever åpenbart en skikkelig kulturendring.

———————————————————

Da Krutå sa nei til mosjoen.com

[04.10.2023] Nettstedet mosjoen.com har i over tjue år i praksis vært Mosjøens profil på internett. Vi har svært mange daglige brukere og har et meget nøytralt oversiktsbilde over hva som skjer i Mosjøen og omegn, godt hjulpet av alle som legger ut lokale nyheter og informasjon på ulike nettsteder. Både Vefsn kommune og MON er med i sidene våre, bl.a. som linker til info og tjenester lokalt.

Men da vi i fjor vår ba MON om å få en enkel link til mosjoen.com på MONs egne nettsider, ble det blankt nei. De har litt informasjon om Mosjøen på sine sider for å tiltrekkes etablerere, men likevel sa de nei til å linke til mosjoen.com. Vi tok dette opp med styreleder Rune Krutå i MON, men han nektet å ta inn link til mosjoen.com fordi vi er et kommersielt selskap.

Men vi påpekte at MON har en godt profilert link på sine sider til ledige stillinger fra Finn (Schibsted), et helkommersielt børsnotert milliardselskap, mens en lokal oppegående nettside om Mosjøen blir nektet. Da ble det stille – og har vært det siden.

Ledige stillinger i Mosjøen fra Finn blir fortsatt reklamert for av MON, mens stillinger fra NAV blir ikke nevnt, og vi lokale blir boikottet.

———————————————————

MON-ansatte startet eget selskap

[26.09.2023] Fire saksbehandlere ved MON har startet et eget selskap, SWOB Production. I følge registreringen hos Brønnøysundregistrene skal de drive med «Tjenester tilknyttet underholdningsvirksomhet» og «Planlegge og gjennomføre konsert- og festivalarrangement».

Deres første arrangement er 13. oktober, konsert på Jakobsenbrygga med Inge Bremnes.

Denne etablering vil åpenbart bli et problem. Disse fire saksbehandlerne vil helt klart bli inhabil ved behandling av søknader og saker rundt arrangement, festivaler, stevner o.l.. Og det vil nok bli stilt spørsmål om habiliteten i andre saker som berører dette. Mer info:

———————————————————

Utvikler kunstig intelligens i Mosjøen

[20.09.2023] En gruppe lokale personer har gått sammen om økt aktivitet og kunnskap rundt kunstig intelligens (AI). Noen av dem har jobbet med slike systemer i mange år og bruker det i egne produkter og tjenester. Men for flere er dette relativt nytt stoff, så her er det mye tips og erfaring å hente. Men dette er personer med solid kompetanse fra mange fagfelt, midt i blinken for å jobbe med slikt framover. En viktig faktor er å forstå teknologien og eventuelle konsekvenser det gir.

Det er en egen lokal Facebook-gruppe rundt dette, med tips, kunnskap og diskusjoner. Også egne utviklingsmøter er på gang.

Det skal bl.a utvikles en åpen nasjonal nyhetsportal rundt kunstig intelligens og framtidsforskning, noe ala mosjoen.com, basert på automatisk drift med kunstig intelligens. Man har meget god oversikt over hva som rører seg både nasjonalt og internasjonalt innenfor fagområdet.

Desverre ble det blankt avslag fra MON da det ble søkt om litt støtte til dette, så da tar det litt lengre tid. Nå er man er nødt å gå ut av kommunen for å finne støttespillere.

———————————————————

Mosjøen kontra Vefsn skaper valgkrøll

[10.09.2023] Hvis man går inn på den offisielle statlige valgportalen valg.no og slår opp på Mosjøen for å finne informasjon om valglokaler og åpningstider i byen, så finner man ingenting. Man kan ikke søke etter Mosjøen, kun Vefsn.

Til og med adressen til kommunen/rådhuset er feil, der står det 8657 Vefsn, mens det riktige skal være Mosjøen.

Kanskje det er på tide å rydde opp og kalle Vefsn kommune for Mosjøen kommune?

———————————————————

Nye befolkningstall, Rana kraftig ned

[23.08.2023] Befolkningstallene for andre kvartal i 2023 er nå klar fra SSB. Utviklingen fra forrige kvartal viser relativt små endringer, men for det siste året er det store forskjeller, spesielt Rana har mistet mange innbyggere.

Andre kvartal 2023:

Vefsn:         +30   (siste år +93)
Alstahaug:  +39  (siste år +73)
Brønnøy:    -7      (siste år +39)
Rana:           -6     (siste år -160)

For Rana må man faktisk tilbake til 1968 for å finne så lave befolkningstall. Men Vefsn har også lignende befolkningsutvikling de siste femti årene, ca 0% endring. Når Bodø i samme periode har hatt ca 70% økning i befolkningen, så skjønner man at Helgeland har store utfordringer.

Økningen i befolkningen nå skyldes mye flyktningestrømmen fra Ukraina, den vil nok justere seg etter hvert. Hadde vi ikke hatt flyktningene, ville befolkningen gått ned i Vefsn. Så noen lokalt bør være forsiktige å skryte på seg at økningen skyldes deres aktivitet.

Netto innvandring siden
1. apr 22 (Ukraina-krigen):

Vefsn:         +149
Alstahaug: +139
Brønnøy:    +109
Rana:          +308

Kilde: SSB – Statistisk Sentralbyrå

———————————————————

Jo mindre du vet, desto mer påståelig

[14.08.2023] Stor tro på ny teknologi skyldes gjerne overdreven selvtillit kombinert med inkompetanse. Det kalles Dunning-Krüger-effekten.

Noen av oss som har levd en stund føler oss aldri utlært. Vi er smertelig klar over alt vi ikke kan. Men dette er heldigvis en styrke, vi er åpen for å lære hele livet i en verden som konstant endrer seg.

Men av og til støter vi på personer, noen ganger virksomheter, som er rimelig eplekjekk. Også lokalt, f.eks MON. Vi lurer ofte på hvordan de har tilegnet seg all påstått kompetanse, og hvor liten respekt de har ovenfor andre som åpenbart har mer kunnskap.

Kunstig intelligens (AI) er et offer for Dunning-Krüger-effekten. Men vi har såpass teknologisk bakgrunn at vi skjønner at AI er opphauset.
Nå kaller mange automatisering for kunstig intelligens. De har ikke peiling.

Les mer om dette:

———————————————————

Mosjøen har ikke midnattssol

[02.08.2023] En virksomhet prøver å selge inn et byggeprosjekt i Mosjøen med å lokke med midnattssol. Men midnattssol er definert som sola du ser når den står rett nord. Dette er en definisjon det ikke er faglig tvil om.

Når sola er på sitt høyeste i nord, ca 21 juni, da er sola borte i minst 3.5 time hver kveld/natt i Mosjøen. Halsåsen, der prosjektet planlegges, er et av stedene med lengst kveldssol i Mosjøen, men midnattssol er det absolutt ikke, den seneste kveldssolen forsvinner her ca kl 23.15. Selv ikke toppen av Øyfjellet har midnattssol.

For å se midnattssola så langt sør som oss, må man se havhorisonten i nord. Det gjør man bare oppe på fjell utpå kysten der ingen fjell nordover er i veien. Toppen av Vega (800 moh) har midnattssol, men det lengste sørlige punktet den er observert, er på toppen av Heilhornet (1058 moh) ytterst i Bindal.

Når man er 800 meter over havet, ligger horisonten ca 100 km unna, derfor kan man se midnattssola på toppen Vega. Men står man i fjæra så ligger horisonten bare ca 5 km unna, og midnattssola må stå høyere for å se den.

Husk at det er sommertid nå, da står sola i nord kl 01:08 i Mosjøen (ved midtsommer).

Det er også viktig å få tatt livet av slike tulle-påstander før de får festet seg i folks tro. På Mo tror faktisk en del ranværinger ennå at man kan stå på toppen av Mofjellet (ca 500 moh, rett sør for Mo i Rana) og se midnattssola. Dette påsto gammelordføreren for noen år siden. Men da må man altså se gjennom Svartis-området som er ca 1500 meter høyt…

Så salgsannonsen er en total sol-skivebom.

———————————————————

Enkel parkeringshjelp – unngå bot

[05.07.2023] Plutselig innførte Vefsn kommune ekstra tidskontroll på gratis parkering i byen. Hvis du nå mangler informasjon i frontruta om når du parkerte bilen, blir det bot. For oss pre-demente kan det gå litt fort i svingene, og vi har ofte annet å tenke på enn å stille ei parkeringsklokke i frontruta. Da er automatisering løsningen. Vi som jobber med slikt trenger ikke alltid å finne opp kruttet på nytt, men vi vet hvor vi skal lete. Og det var enkelt, her er det nok av hjelpemidler.

Vi anbefaler ei klokke i frontruta som stopper når du parkerer bilen, og som også justerer klokka for sommer/vintertid. Alt helt automatisk og superenkel montering. Batteriet må tidligst byttes etter to år, men det finnes også solcelledrevne som går i mange år. Pris ca 150-400 kroner i Norge. Fikser du en slik dings kan du bare glemme ordningen som kommunen innførte, alt blir som før. Til info, Biltema har ikke slike dingser.

———————————————————

Hva koster «gratis strøm»?

[29.06.2023] Nå på forsommeren har den offisielle kraftprisen vært helt nede i null for kilowatt-timen (kWh), det er den du ser på forsiden av mosjoen.com (under Kurser). Uansett, i tillegg kommer nettleie og andre avgifter på ca 40 øre pr kWh, samt faste avgifter på 3-400 kr pr måned. Selve strømforbruket utgjør nå på sommeren bare en liten del av strømregningen.

Vi har prøvd å regne ut hva strømmen egentlig koster fra vår lokale leverandør Helgeland Kraft til oss vanlige forbrukere (standardavtale Helgelendingen). Slik ser et forenklet regnestykke ut:

  • Forbruk: Offisiell kraftpris pr kWh (kilowatt-time) brukt
  • Avgifter: ca 40 øre pr kWh brukt + ca 300-400 kr pr måned i faste avgifter
  • Legg sammen forbruk og avgifter, så får man beløpet på strømregningen.

Husk at faste avgifter er noe man må betale selv om man ikke bruker strøm, f.eks. en hytte i delvis bruk. Og at avgiftene utgjør en stor del av strømregningen.
Så gratis strøm kan man bare glemme.

———————————————————

Byens nye fjell: Mon Everest

Foto: mosjoen.com

[23.06.2023] På Nesbruktomta har det siden i fjor pågått et omfattende gravearbeid for å fjerne grunn med bark, olje, o.l.. Her planlegges det ulike virksomheter som MON prøver å pushe fram. Noen større planer har allerede falt fra, bl.a. karbonfabrikken Bergen Carbon Solutions. Hva som blir det endelige resultatet på tomta, er uvisst.

Men her har det iallefall kommet et fjell, dvs et svært grustak. På folkemunne er det allerede blitt kalt Mon Everest.

———————————————————

Kunstig intelligens er kunstig

[12.06.2023] Begrepet kunstig intelligens (AI) har blitt misforstått den siste tiden, og har greide å skremme opp folk til å tro at revolusjonen er nær. Nå får vi bekreftet fra eksperthold det vi lenge har ment, det er kun snakk om avansert automatisering.

ChatGPT o.l. verktøy er ikke noe annet enn en ekstra god tekstgenerator som pakker inn fakta fra Wikipedia o.l. i en flott språkdrakt. Her finner man ingen smarte analyser og konklusjoner. Det er som en god selger med snakketøyet i orden, og litt fakta som krydder. Det minner om det meget enkle programmet LISA som dukket opp for over 50 år siden og lurte folk til å tro at de kommuniserte med datamaskinen.

Et annet populært verktøy som har dukket opp nå er Midjourney. En fantastisk automatisert grafisk tjeneste, men uten noe intelligens.

Så når flere og flere prøver å selge sine varer og tjenester ved å påstå at de er basert på kunstig intelligens, så kan mange andre påstå det samme. F.eks. er det nærliggende å påstå at mosjoen.com er basert kunstig intelligens, men vi vet at det er basert på godt programmert automatisering.

Når man etter 70 års forskning og milliardsatsing ikke greier å få til automatisk oversetting av kjente språk, da har man et godt stykke igjen. De som tror at man har løst det, har misforstått. Til privat bruk rimelig OK, men til profesjonelt bruk må oversettingen vaskes av mennesker. Og selvkjørende biler er fremdeles en saga blott, her er det ekstreme utfordringer igjen.

Da er det godt å ha Kontoret for Håpløse Oppfinnelser som er basert på kunstig dumskap.

Les mer: – ChatGPT er ikke intelligent på noen måte

———————————————————

Helgelands fremste arrangementskalender?

[09.06.2023] Vi har i flere år hatt våre egne arrangementskalendere Hva skjer? på våre byportaler, de ser ut til å være Helgelands mest oppdaterte. De vedlikeholder vi selv, vi får ingen støtte til dette. Vi har programmert systemet selv, da får vi til et enkelt halvautomatisk system.

Selv om det er flere slike kalendre rundt omkring på Helgeland, så er kvaliteten lav med svært mangelfult innhold. F.eks. har Vefsn kommune en slik en på sine nettsider, nå har de bare ett arrangement registrert der! Vi anbefaler sterkt kommunen å legge ned denne funksjonen, de har aldri greid å vedlikeholde den. Og Helgelands sentrale reiselivsorganisasjon, Visit Helgeland, har kun fem arrangement registrert for hele 2023!

Vi er ganske restriktiv hva vi registrerer, kun arrangement/hendelser som har allmenn interesse blir med. Og vi viser det kun på kalendre i det aktuelle området. Hvis man registrerer og viser alt, så drukner innholdet. Vi mottar minimalt med tips, men vi vet hvor vi skal hente info om planlagte hendelser. Så da bruker vi ikke mye tid på dette.

Men for å beskytte arbeidet vårt, har vi dessverre måtte begrense visningen til kun de nærmeste hendelser. Da blir det vanskelig for andre å utnytte arbeidet vårt i egne kalendre.

For er det en ting vi er dårlig til her på Helgeland, så er det samarbeid.
Vi skal gjøre alt selv.

———————————————————

Totalkollaps for bekymringsmeldinger

[05.06.2023] Det kommer nå fram at kommunale systemer for bekymrings­meldinger ikke har fungert i de fleste norske kommuner. Dette systemet er levert av Visma, en stor norsk dataleverandør med overskudd i milliardklassen.

Vi har jobbet med lignende systemer i mange år, både i industrien og med egne it-systemer. Overvåkning og varsling har vært sentral i dette. Men disse kommunale systemene som nå har kollapset, utvikles av sentrale IT-konsulenter som ikke har vært ute en vinterdag før, og som ikke skjønner problemstillingene og miljøene.

Når viktige meldinger gis, skal det gis automatisk respons på at meldingen er sett av mottaker. Hvis ikke det skjer innen en gitt tid, skal det gis meldinger tilbake til avsender eller andre ansvarlige at meldingen ikke er registrert. Verre er det ikke, det er ikke komplekst som leverandøren nå prøver å unnskylde seg med.

Vi har tidligere utviklet slike systemer i industrien her i Mosjøen. Støyp og oppblanding av aluminium skjer etter kundens spesifikasjoner, dette blir målt underveis. Når dette avviker blir det automatisk sendt meldinger til ulike ansvarlige underveis for korrigeringer. Dette utviklet vi for over tjue år siden.

Selv mosjoen.com blir overvåket. Vi bruker en uavhengig tjeneste ute på nett som sender oss en SMS med en gang hvis serveren går ned. Det koster oss ingenting.

Viktig: Når man har slike systemer, så krever det at man kjører relevante tester med jevne mellomrom. Så ikke legg all skylden på leverandøren, brukeren har også et ansvar for å ha faste kontrollrutiner. Det er like skremmende at ingen av de 244 kommunene som er rammet har oppdaget systemfeilen. Som teknolog ser man at de som stoler for mye på teknologien, har tapt.

Ikke grisvær overalt

[30.05.2023] Du trenger ikke reise til syden når du blir lei grisværet. Noen av oss bruker å ta en tur til Umeå når man vil ha litt forandring og litt mer stabilt vær.

Ta en titt på 10-dagers varslet her og i Umeå:

Nye befolkningstall, Vefsn opp, Rana ned

[16.05.2023]  Befolkningstallene for første kvartal i 2023 er nå klar fra SSB. Utviklingen fra forrige kvartal fortsetter, de viser en klar økning for bykommunene på Helgeland, men unntatt Rana som fortsetter nedgangen.

Første kvartal 2023:

Vefsn:         +36
Alstahaug:  +72
Brønnøy:    +36
Rana:           -15

For Rana må man faktisk tilbake til 1968 for å finne så lave befolkningstall. Men Vefsn har også lignende befolkningsutvikling de siste femti årene: 0%. Når Bodø i samme periode har hatt ca 70% økning i befolkningen, så skjønner man at Helgeland har store utfordringer.

Økningen i befolkningen nå skyldes mye flyktningestrømmen fra Ukraina, men det vil nok fordele seg rimelig jamt blant kommunene etter hvert.

Kilde: SSB – Statistisk Sentralbyrå

Normalt med lite nedbør

[17.04.2023] Det har vært en flott vår i Mosjøen, men det er ingen tilfeldighet. Ser på man på nedbørs-statistikken lokalt så er det normalt 3-4 ganger mindre nedbør på våren/forsommeren enn seinhaustes. Men mange høytrykk gir også litt lavere temperaturer natters tid, så snøen smelter saktere.

Uansett, det går raskt mot lysere tider, og det hjelper at klokka er stilt en time fram. Rundt 17. mai blir det lyst her hele døgnet hvis det er blå himmel.

Kjemsåsen stengt denne påsken også

Nok snø og masse sol 2. påskedag 2023 – og ingen folk. Foto: Webkamera

[10.04.2023] Kjemsåsen var stengt både i påsken i år og i fjor. De andre alpinanleggene i nærheten kjørte full åpning i finværet, både Hemavan, Tärnaby, Kittelfjäll, Grong og Mo i Rana. Selv lille Tärnaby med tjue ganger mindre innbyggere enn Mosjøen greier å holde oppe heisen hver dag i over et halvt år hver vinter.

Drifta i Kjemsåsen har vært svært redusert siden 2015 da dagens drivere overtok, f.eks. har de ikke hatt drift i toppheisen de siste åtte årene etter at den gamle ivrige dugnadsgjengen med høy kompetanse ble erklært uønsket. Og mange andre rutiner har kollapset.

Det trengs hjelp utenfra for å få ryddet opp i dette. Vi foreslår at kommunen som har vært en nøytral økonomisk støttespiller til Kjemsåsen gjennom mange år, samt andre engasjerte sponsorer, tar initiativ til å få en opprydding og kommet seg videre.
Noe må gjøres.

– Les mer: Kjemsåsen (alpinvenner)
– Les mer: Kjemsåsen Alpinsenter (off side)
– Les mer: Jubelpåske i Nordland

Det er nok gubbing nå!

[21.03.2023] I helga fikk endelig jentene lov å hoppe skiflyging, over nitti år etter at gutta begynte med dette i Planica. Vår egen Anette Sagen tok for 15-20 år siden opp kampen om å få lov å hoppe med samme opplegg som gutta i vanlige hoppbakker, og nå er man et godt stykke på vei med både World Cup og OL-deltakelse for hoppjentene. Anette Sagen greide også for mange år siden å «lure» til seg noen hopp i skiflygingsbakken i Vikersund, der satte hun den uoffisielle norgesrekorden på 174.5 meter som ble slått nå i helga.

I idrettens internasjonale organisasjoner råder fremdeles gubbeveldet, stokk konservative gubber sentralt i FIS mener at skiflyging fremdeles ikke er for jenter. Men svaret fikk man på helgas TV-sending. Mange flotte laaange hopp – og jenter med et glis som gikk helt rundt. En ekte idrettsglede!

Les mer: Skiflygingens historie

25 lokale webkamera på plass

[06.03.2023] Vi holder nå på å oppgradere vår webkamera-tjeneste på alle våre portaler, bare i regionen rundt Mosjøen har vi nå samlet 25 webkamera fra ulike leverandører. Og det kommer flere! Vis alle webkamera: mosjoen.com/webkamera

Webkameraene på våre portaler finner dere ved å trykke på bildet «webkam» i værboksen på forsiden, eller via menyvalget Webkam.
Velg så mellom:

  • Vis i full skjerm: Klikk på pilene i nedre høyre hjørne i bildet.
  • Historikk/billedshow: Klikke på 24 timer, 30 dager, 12 måneder og Livstid – eller tidsuret i bildet på mobilversjon.
  • For det ferskeste og største bildet: Klikk på hovedtittel under bildet.

Kom gjerne med tips om flere lokale webkamera.

Nye befolkningstall, Vefsn opp, Rana ned

[21.02.2023]  Befolkningstallene for siste kvartal i 2022 fra SSB er nå klar. Tallene for hele 2022 viser en klar økning i Vefsn og en klar nedgang i Rana.

Siste kvartal 2022:

Vefsn:         +22
Brønnøy:    +11
Alstahaug:  -13
Rana:           -104

Hele 2022:

Vefsn:         +109
Brønnøy:    +10
Alstahaug:  -33
Rana:          -112

For Rana må man faktisk tilbake til 1968 for å finne så lave befolkningstall. Men Vefsn har også en lik befolkningsutvikling de siste femti årene: 0%. Det vitner om en region med store utfordringer.

Kilde: SSB – Statistisk Sentralbyrå

Innfør grøftavgift på 300 000

[14.02.2023] Nok en gang har en person omkommet på våre vinterveier. To-barns faren Preben-Andre Bergseng Lind (32 år) omkom mandag da drosja han kjørte ble meid ned av en trailer-henger som fikk sleng på vinterføre ved Harstad. Han var søskenbarn til velkjente Ramona Lind som mistet sønnen sin i en tilsvarende ulykke i 2019.

Vi har i flere år foreslått noen enkle hjelpemidler for å få orden på ukontrollert kjøring av tungtransport på glatta. F.eks. ved å innføre en grøftavgift på 300 000 hvis man mister kontrollen og havner i feil veibane eller i grøfta med traileren (selv om ingen blir skadet), da vil trailersjåførene og selskapene bli nødt å kjøre og sko seg etter forholdene, det vil bli for kostbart å kjøre på grensen slik de gjør nå. Et slikt grep kan innføres nesten over natta og få umiddelbar effekt.

Det er på tide at våre sløve politikere, også lokalt, våkner og gjør noe.
Nå må vanlige folk få veiene og tryggheten tilbake!

Les mer:Mistet familie i vogntogulykker

Blå himmel, sol og -37

-37 grader, Marka, 2010 – Foto: mosjoen.com

[02.02.2023] For tretten år siden, i 2010, var det en god gammeldags kuldeperiode i januar. Vi målte -37 i Marka ved heisstasjonen til Vardefjell, bare fem min kjøring fra byen (se bildet). Allerede da var vi redd klimaendringene som var på gang, så jeg tok også ungene med på en kjøretur rundt Marka slik at de skulle få oppleve minus tredve mens det ennå var mulig.

Hvis det regner mye om vinteren istedenfor snø, så reagerer folk, selv om det bare er noen få graders forskjell det står om. Men i dag synes folk det er dritkaldt med minus 12 og ser ikke faresignalene mht klimaendringer, selv om det er opptil 25 grader mildere i dag enn «gammelkulda».

Husker også at vi var på bygdefest i Toven i romjula i vår ungdom. Ute var det -36 grader, og inne trollfyrte de slik at det ikke var varan inne i varmen…

Det er helg: Vinterkveld i byen

Foto: mosjoen.com

[20.01.2023] Noen få skritt ut fra torvet renner Vefsna rolig forbi mens snøen laver ned. Tips: Kom deg ut på en liten kveldstur før mildværet kommer.

2013: Selvkjørende biler snart klar

[18.01.2023] Vi som har lang erfaring med automatisering har sett oss lei på enkelte som i årevis har kommet med ulike lovnader om selvkjørende biler. Ta det med ro, vi trenger fortsatt mennesker til å frakte oss rundt. Se for deg en kjøretur i en selvkjørende bil på smale vinterveier med høge brøytekanter en vindfull vinterdag med mye kov. Tipper at mange av oss ligger under torva før dette blir en realitet.

Selv med 70 års intens forskning bak oss greier vi ikke å lage en automatisk oversetter-robot til enkle tekstfiler. Vi er kanskje kommet ned i 2% feilrate til slikt, mens til bilkjøring kreves det 0% – og der er det et ekstremt komplekst førermiljø å forholde seg til og som krever mange sensorer og tung databehandling.

Også AI, såkalt kunstig intelligens, er opphauset. Vi har prøvd moderne verktøy som Midjourney og ChatGPT, og er blitt skremt på en annen måte. Slike verktøy er gode på design og struktur, men takler ikke virkeligheten så godt.

Da moderne digitalkamera og mobilen kom inn overalt ble fotokunsten vannet ut.  Og nå er design og grafikk en truet kunstform som kommer til å slite med oppmerksomheten etterhvert. I tillegg vil nye automatisk tekstverktøy vanne ut publiserte tekster. Vi tror at de sterke stemmene, bl.a kunstnere og politikere som samfunnet trenger av og til, vil forsvinne i en verden full av masseproduserte inntrykk publisert i alle kanaler.

Noen av oss er faktisk mer redd for «information overflow» enn kunstig intelligens. Det førstnevnte er her allerede – og det ser vi ikke.

Les mer: Lovnader selvkjørende biler i 2013

Det er helg: Ny plate fra Hylekoret.

[14.01.2023] Etter det litt krevende debut-albumet «Kaukofoni», slipper nå Hylekoret sitt andre album, The Dark Side of the MON, et meditativt makkverk om livet i en nord-norsk småby. Hylekoret vil etterhvert opptre med konserten «En Hylaften», der vil de servere de mest upopulære låtene, bl.a. Tenners Gnizzel, Dått i Øran og Stukken Gris. Mens andre grupper starter karrieren som oppvarmingsband, har Hylekoret spesialisert seg som avkjølingsband. – Vi får ryddet ethvert lokale på no-time når vi drar i gang, sier vokalist Rad Brekke. Koret retter samtidig en stor takk til MON for inspirasjon til denne utgivelsen.

Formuen «din» økte med 100 000 denne uken

[06.01.2023] I løpet av denne uken har det vært en voldsom økning i vårt felles oljefond. Det lå rundt 12 500 mrd kroner i starten av uken, nå ligger oljefondet på ca 13 000 mrd. Det skyldes bl.a. store internasjonale svingninger i aksjer og eiendommer.

Det betyr at hver av oss innbyggere har blitt ca 100 000 kroner «rikere» de siste dagene. Men det vil ikke merkes på pengeboka nå, dette er vår felles formue som brukes til beste for oss alle etter hvert. F.eks ville det denne uken bare tatt en dag å betale ned en antatt utvidelse av hele Nord-Norge-banen til en pris av 100 mrd, mye mer nytteverdi enn Follo-banen inn til Oslo til 37 mrd som ble forsøkt åpnet denne uken. Den gir 10 min raskere reisetid for østfoldingene…

Den framsynte politikken om forvaltning av oljeinntektene ble bestemt for over femti år siden av politikerne. Ingen visste da helt om de verdiene som lå i Nordsjøen. Skatteprosenten av oljeinntektene ble satt til 79%, og det sikret Norges framtid.

Men i dag er det annerledes. Nå gir politikerne bort rettigheter til å bygge ut store fjellområder til vindkraft for en slikk og ingenting, kun en liten symbolsk eiendomsskatt er man fornøyd med. Mens oljebransjen i Norge har hatt en enorm teknisk utvikling med mange nye løsninger og stor eksport, så har vi blitt rik og sløv og importerer all teknologi til landbasert vindkraft.

Sjekk: Status oljefondet

Sparetips bredbånd

[04.01.2023] Vi hører ikke til de som bruker mye penger på duppedingser og tvilsomme digitale tjenester. Når vi ser noe fristende, så ligger det alltid et spørsmål bak og lurer: Blir det brukt?

Vi har drevet med utvikling av elektronikk, datamaskiner og programmer siden 70-tallet og har lært og erfart masse. Her er et enkelt sparetips mht til nåværende tilbud på fiberbredbånd: Gå ned til laveste og billigste hastighet! Som privatkunde hos Telenor kan du spare opptil 6600 kroner i året ved å gå ned til 100 Mbit/s. For oss har dette vært aldeles nok i flere år, selv om vi drifter en Internett-server med diverse portaler og en del kunder, samt driver med utvikling av diverse programvare og webtjenester. Og ser på Netflix o.l. innimellom.

Mange er usikre på behovet og kjøper dyre oppkoblinger for å være på den sikre siden. Vi som er rimelig gubbelert og holdt på med dette i mange år, vet hva som funker og tør å handle deretter.

På hytta bruker vi vår egen mobiltelefon med 4G oppkobling, den fungerer også som en trådløs ruter til PC-ene. Grei hastighet til nettsurfing, feilretting og drift av nettservere, kun et standard mobilabonnement med litt ekstra datakapasitet anbefales. Men på hytta gjør man vanligvis noe helt annet enn å trykke på taster.

Framtidens nyttårsaften

[28.12.2022] I mange år har nyttårsaftener vært feiret med rakettoppskytinger i ulike fasonger. I ungdomstida bygde vi to-trinns nyttårsraketter, men resultatet var tvilsomt. Derimot var det større suksess å fjerne rakettpinnen og lime små pappfinner på rakettmotoren. Den lette rakettmotoren forsvant opp og inn i det lave skydekket før det smalt…

Men vi liker å analysere litt inn i framtida, og vi tror at droner og laserlys kommer til å overta nyttårsaften etterhvert.

Noen eksempler: https://www.dronestories.com/

Paracetamol 500mg standard:

  • Apotek, Mosjøen: kr 47.90 (20 tabl)
  • Rema Mosjøen: kr 34.90 (20 tabl)
  • Farmasiet, postordre: kr 19.00 (20 tabl)
  • ChemistDirect, England, postordre: kr 7.90 (36 tabl)

-31.9 ved Majavatn, -24.5 i Mosjøen

[13.12.2022] Trollkulda holder taket ennå, men som regel er vinterens kaldeste periode i slutten av januar, ca en måned etter vintersolverv. I kveld ble det målt -31.9 grader ved en av de offisielle målestasjonene på Majavatn, og temperaturen på flyplassen i Mosjøen ble målt til -24.5 grader. Og en kjøretur i Marka i morges viste uoffisielle -28 grader på bilens termometer.

Men terrenget spiller en stor rolle, det er stillestående kuldegroper som lager rekorder. Vi som har fartet mye i Kjemsåsen opp gjennom årene har kun opplevd -27 på det kaldeste. Det skyldes at kaldlufta «renner» nedover mot byen. Det samme sjekket vi for noen år siden da det var -37 ved Fustvatnet, da var det ca ti grader mildere i Herringbotten under Brurskanken. Det ligger en del høyere og kaldlufta «renner» også her nedover.

———————————————————