Nyheter2

For Rana må man faktisk tilbake til 1968 for å finne så lave befolkningstall. Men Vefsn har også en lik befolkningsutvikling de siste femti årene: 0%. Det vitner om en region med store utfordringer.

Kilde: SSB – Statistisk Sentralbyrå

Innfør grøftavgift på 300 000

[14.02.2023] Nok en gang har en person omkommet på våre vinterveier. To-barns faren Preben-Andre Bergseng Lind (32 år) omkom mandag da drosja han kjørte ble meid ned av en trailer-henger som fikk sleng på vinterføre ved Harstad. Han var søskenbarn til velkjente Ramona Lind som mistet sønnen sin i en tilsvarende ulykke i 2019.

Vi har i flere år foreslått noen enkle hjelpemidler for å få orden på ukontrollert kjøring av tungtransport på glatta. F.eks. ved å innføre en grøftavgift på 300 000 hvis man mister kontrollen og havner i feil veibane eller i grøfta med traileren (selv om ingen blir skadet), da vil trailersjåførene og selskapene bli nødt å kjøre og sko seg etter forholdene, det vil bli for kostbart å kjøre på grensen slik de gjør nå. Et slikt grep kan innføres nesten over natta og få umiddelbar effekt.

Det er på tide at våre sløve politikere, også lokalt, våkner og gjør noe.
Nå må vanlige folk få veiene og tryggheten tilbake!

Les mer: Mistet familie i vogntogulykker

Blå himmel, sol og -37

-37 grader, Marka, 2010 – Foto: mosjoen.com

[02.02.2023] For tretten år siden, i 2010, var det en god gammeldags kuldeperiode i januar. Vi målte -37 i Marka ved heisstasjonen til Vardefjell, bare fem min kjøring fra byen (se bildet). Allerede da var vi redd klimaendringene som var på gang, så jeg tok også ungene med på en kjøretur rundt Marka slik at de skulle få oppleve minus tredve mens det ennå var mulig.

Hvis det regner mye om vinteren istedenfor snø, så reagerer folk, selv om det bare er noen få graders forskjell det står om. Men i dag synes folk det er dritkaldt med minus 12 og ser ikke faresignalene mht klimaendringer, selv om det er opptil 25 grader mildere i dag enn «gammelkulda».

Husker også at vi var på bygdefest i Toven i romjula i vår ungdom. Ute var det -36 grader, og inne trollfyrte de slik at det ikke var varan inne i varmen…

Det er helg: Vinterkveld i byen

Foto: mosjoen.com

[20.01.2023] Noen få skritt ut fra torvet renner Vefsna rolig forbi mens snøen laver ned. Tips: Kom deg ut på en liten kveldstur før mildværet kommer.

2013: Selvkjørende biler snart klar

[18.01.2023] Vi som har lang erfaring med automatisering har sett oss lei på enkelte som i årevis har kommet med ulike lovnader om selvkjørende biler. Ta det med ro, vi trenger fortsatt mennesker til å frakte oss rundt. Se for deg en kjøretur i en selvkjørende bil på smale vinterveier med høge brøytekanter en vindfull vinterdag med mye kov. Tipper at mange av oss ligger under torva før dette blir en realitet.

Selv med 70 års intens forskning bak oss greier vi ikke å lage en automatisk oversetter-robot til enkle tekstfiler. Vi er kanskje kommet ned i 2% feilrate til slikt, mens til bilkjøring kreves det 0% – og der er det et ekstremt komplekst førermiljø å forholde seg til og som krever mange sensorer og tung databehandling.

Også AI, såkalt kunstig intelligens, er opphauset. Vi har prøvd moderne verktøy som Midjourney og ChatGPT, og er blitt skremt på en annen måte. Slike verktøy er gode på design og struktur, men takler ikke virkeligheten så godt.

Da moderne digitalkamera og mobilen kom inn overalt ble fotokunsten vannet ut.  Og nå er design og grafikk en truet kunstform som kommer til å slite med oppmerksomheten etterhvert. I tillegg vil nye automatisk tekstverktøy vanne ut publiserte tekster. Vi tror at de sterke stemmene, bl.a kunstnere og politikere som samfunnet trenger av og til, vil forsvinne i en verden full av masseproduserte inntrykk publisert i alle kanaler.

Noen av oss er faktisk mer redd for «information overflow» enn kunstig intelligens. Det førstnevnte er her allerede – og det ser vi ikke.

Les mer: Lovnader selvkjørende biler i 2013

Det er helg: Ny plate fra Hylekoret.

[14.01.2023] Etter det litt krevende debut-albumet «Kaukofoni», slipper nå Hylekoret sitt andre album, The Dark Side of the MON, et meditativt makkverk om livet i en nord-norsk småby. Hylekoret vil etterhvert opptre med konserten «En Hylaften», der vil de servere de mest upopulære låtene, bl.a. Tenners Gnizzel, Dått i Øran og Stukken Gris. Mens andre grupper starter karrieren som oppvarmingsband, har Hylekoret spesialisert seg som avkjølingsband. – Vi får ryddet ethvert lokale på no-time når vi drar i gang, sier vokalist Rad Brekke. Koret retter samtidig en stor takk til MON for inspirasjon til denne utgivelsen.

Formuen «din» økte med 100 000 denne uken

[06.01.2023] I løpet av denne uken har det vært en voldsom økning i vårt felles oljefond. Det lå rundt 12 500 mrd kroner i starten av uken, nå ligger oljefondet på ca 13 000 mrd. Det skyldes bl.a. store internasjonale svingninger i aksjer og eiendommer.

Det betyr at hver av oss innbyggere har blitt ca 100 000 kroner «rikere» de siste dagene. Men det vil ikke merkes på pengeboka nå, dette er vår felles formue som brukes til beste for oss alle etter hvert. F.eks ville det denne uken bare tatt en dag å betale ned en antatt utvidelse av hele Nord-Norge-banen til en pris av 100 mrd, mye mer nytteverdi enn Follo-banen inn til Oslo til 37 mrd som ble forsøkt åpnet denne uken. Den gir 10 min raskere reisetid for østfoldingene…

Den framsynte politikken om forvaltning av oljeinntektene ble bestemt for over femti år siden av politikerne. Ingen visste da helt om de verdiene som lå i Nordsjøen. Skatteprosenten av oljeinntektene ble satt til 79%, og det sikret Norges framtid.

Men i dag er det annerledes. Nå gir politikerne bort rettigheter til å bygge ut store fjellområder til vindkraft for en slikk og ingenting, kun en liten symbolsk eiendomsskatt er man fornøyd med. Mens oljebransjen i Norge har hatt en enorm teknisk utvikling med mange nye løsninger og stor eksport, så har vi blitt rik og sløv og importerer all teknologi til landbasert vindkraft.

Sjekk: Status oljefondet

Sparetips bredbånd

[04.01.2023] Vi hører ikke til de som bruker mye penger på duppedingser og tvilsomme digitale tjenester. Når vi ser noe fristende, så ligger det alltid et spørsmål bak og lurer: Blir det brukt?

Vi har drevet med utvikling av elektronikk, datamaskiner og programmer siden 70-tallet og har lært og erfart masse. Her er et enkelt sparetips mht til nåværende tilbud på fiberbredbånd: Gå ned til laveste og billigste hastighet! Som privatkunde hos Telenor kan du spare opptil 6600 kroner i året ved å gå ned til 100 Mbit/s. For oss har dette vært aldeles nok i flere år, selv om vi drifter en Internett-server med diverse portaler og en del kunder, samt driver med utvikling av diverse programvare og webtjenester. Og ser på Netflix o.l. innimellom.

Mange er usikre på behovet og kjøper dyre oppkoblinger for å være på den sikre siden. Vi som er rimelig gubbelert og holdt på med dette i mange år, vet hva som funker og tør å handle deretter.

På hytta bruker vi vår egen mobiltelefon med 4G oppkobling, den fungerer også som en trådløs ruter til PC-ene. Grei hastighet til nettsurfing, feilretting og drift av nettservere, kun et standard mobilabonnement med litt ekstra datakapasitet anbefales. Men på hytta gjør man vanligvis noe helt annet enn å trykke på taster.

Framtidens nyttårsaften

[28.12.2022] I mange år har nyttårsaftener vært feiret med rakettoppskytinger i ulike fasonger. I ungdomstida bygde vi to-trinns nyttårsraketter, men resultatet var tvilsomt. Derimot var det større suksess å fjerne rakettpinnen og lime små pappfinner på rakettmotoren. Den lette rakettmotoren forsvant opp og inn i det lave skydekket før det smalt…

Men vi liker å analysere litt inn i framtida, og vi tror at droner og laserlys kommer til å overta nyttårsaften etterhvert.

Noen eksempler: https://www.dronestories.com/

Paracetamol 500mg standard:

  • Apotek, Mosjøen: kr 47.90 (20 tabl)
  • Rema Mosjøen: kr 34.90 (20 tabl)
  • Farmasiet, postordre: kr 19.00 (20 tabl)
  • ChemistDirect, England, postordre: kr 7.90 (36 tabl)

-31.9 ved Majavatn, -24.5 i Mosjøen

[13.12.2022] Trollkulda holder taket ennå, men som regel er vinterens kaldeste periode i slutten av januar, ca en måned etter vintersolverv. I kveld ble det målt -31.9 grader ved en av de offisielle målestasjonene på Majavatn, og temperaturen på flyplassen i Mosjøen ble målt til -24.5 grader. Og en kjøretur i Marka i morges viste uoffisielle -28 grader på bilens termometer.

Men terrenget spiller en stor rolle, det er stillestående kuldegroper som lager rekorder. Vi som har fartet mye i Kjemsåsen opp gjennom årene har kun opplevd -27 på det kaldeste. Det skyldes at kaldlufta «renner» nedover mot byen. Det samme sjekket vi for noen år siden da det var -37 ved Fustvatnet, da var det ca ti grader mildere i Herringbotten under Brurskanken. Det ligger en del høyere og kaldlufta «renner» også her nedover.

———————————————————